India Sardjoe afgelopen oktober tijdens de Red Bull BC One World Final
NOS Sport

Sardjoe en Demierre veroveren nationale breaking-titels op weg naar Olympische Spelen

Melodische beats, snelle atletische bewegingen en improviserende dansers op de muziek van de mixende dj. Gisteravond waren de Nederlandse kampioenschappen breaking in Amsterdam. India Sardjoe en Lee-Lou Demierre gingen er met de titel vandoor.

Wereldtop

De Nederlandse breakers, zoals de dansers worden genoemd, horen bij de top van de wereld. Zo kroonde de pas 17-jarige Sardjoe, die in de breaking-wereld door het leven gaat als B-Girl India, zich vorig jaar tot wereldkampioen en Europees kampioen.

"Je offert dingen op, het is superintens, ik doe krachttrainingen, conditietraining, heb break-training, en ik ga dus naar de Olympische Spelen", aldus Sardjoe.

Ook Demierre hoopt zich nog te plaatsen voor de Spelen in Parijs. In het voorjaar kan hij tijdens de Olympic Qualifier Series zijn ticket definitief veiligstellen.

Bekijk hier de reportage van de NK breaking:

Breaking is vanaf volgend jaar Olympisch: 'Het is kunst én sport'

Breaking - breakdance in de volksmond - maakt z'n debuut op de Olympische Spelen van 2024. Hoe werkt deze nieuwe olympische sport, waarvan sinds begin dit jaar een team van acht Nederlandse topsporters is?

De deelnemers, ook wel B-girls en B-boys genoemd, strijden in drie onderlinge duels tegen elkaar. Daarin halen ze met hun dansmoves alles uit de kast om de jury te overtuigen. De jury brengt na elk duel, ook wel battle, een stem uit en kiest uiteindelijk een winnaar.

Er zijn een paar hoofdonderwerpen waarop beoordeeld wordt, samen tellen die op tot maximaal honderd procent (zie kader hierboven). De deelnemers kunnen vooral punten scoren met zelfbedachte moves. Hoe vrijer je je voelt, hoe beter. Er is vooraf geen vaste choreografie, maar ze kunnen wel bewegingen instuderen.

"Wij zien het breaking een beetje als de Formule 1 van het dansen", zegt Paul van Dal, technisch directeur breaking. "Het is superspectaculair en het gaat heel snel." Maar wie niet bekend is met Formule 1, heeft geen idee hoeveel training en strategie erachter zit, wil hij maar zeggen.

In de finale moest Sardjoe het opnemen tegen Pauline Nettesheim. Nettesheim begon vol zelfvertrouwen, Sardjoe antwoordde explosief, veranderde van richting en intensiteit, maakte slidings en headspins. De jury kende haar de overwinning toe in alle drie de rondes.

Demierre wint bij de mannen

Bij de mannen ging de een-op-een-finale tussen Tim Jansen en Lee-Lou Demierre. De 22-jarige Demierre - die ook dj is - heeft een groot gevoel voor muzikaliteit.

Hij was in de finale watervlug en trok in de laatste ronde op muziek van James Brown de overwinning naar zich toe.

Bekijk in de carrousel de finales en de reactie van Sardjoe:

Zowel Sardjoe als Demierre won naast de titel Nederlands kampioen ook 2.000 euro. Sardjoe gaat zich nu verder voorbereiden op de Spelen, waar 32 breakers (zestien mannen en zestien vrouwen) om eremetaal strijden.

Het olympisch breaktoernooi vindt plaats op 9 en 10 augustus 2024 op het Place de la Concorde in de Franse hoofdstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl