Breakdancer Menno van Gorp
NOS Sport

Breakdancen op olympisch programma in Parijs 2024

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft breakdancen, golfsurfen, sportklimmen en skateboarden toegevoegd aan het olympisch programma van Parijs 2024.

Golfsurfen, sportklimmen en skateboarden maken op de Spelen in Tokio al hun olympisch debuut, als gevolg van een IOC-regel die het gastland van de Spelen in staat stelt zelf sporten aan het olympisch programma toe te voegen.

Breakdancen

Breakdancen maakte in 2018 al deel uit van de Jeugdspelen in Buenos Aires. Het goud ging daar naar de Rus Sergei Tsjernitsjev en de Japanse Ramu Kawai. Menno van Gorp zou voor Nederland een kanshebber op een medaille kunnen zijn bij de Spelen in Parijs. Hij werd in 2014, 2017 en 2019 wereldkampioen.

Breakdancer Van Gorp: 'Breakdancen is een kunstvorm, geen sport'

Het IOC gaf eerder al aan dat de nieuwe sporten zorgen voor een betere connectie met de jongere generatie.

41 voorstellen afgewezen

41 andere voorstellen voor nieuwe disciplines zijn afgewezen. Het aantal deelnemende olympiërs moet worden teruggebracht van ruim 11.000 naar 10.500, liet IOC-voorzitter Thomas Bach weten. Ook het aantal medaille-evenementen moet dalen. In Tokio zijn dat er 339, in Parijs zullen er nog 329 zijn.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Spelen zullen er in Parijs precies evenveel vrouwelijke als mannelijke deelnemers zijn. In Tokio is nog 49 procent van de olympiërs vrouw. Daarnaast stijgt het aantal evenementen waarbij gemengde teams mogen deelnemen van 18 naar 22.

Goed nieuws voor roeibond

De mondiale roeibond (World Rowing) pleitte voor de Spelen van 2024 voor het schrappen van de lichte dubbeltwee (bij de mannen en de vrouwen). In plaats daarvan zouden dan drie klassen in het oceaanroeien de olympische status moeten krijgen. Dat voorstel werd echter niet goedgekeurd door het IOC.

Dat betekent goed nieuws voor de Nederlandse roeiploeg, die de afgelopen jaren behoorlijk succesvol was op de lichte dubbels. Op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing wonnen Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk goud, acht jaar later deden Maaike Head en Ilse Paulis die prestatie dunnetjes over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl