Menno van Gorp werd in 2014 en 2017 wereldkampioen
NOS Sport

Breakdance mogelijk een olympische sport in 2024

De organisatoren van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs willen breakdance toevoegen aan het olympisch programma. Daarnaast wil het Franse olympisch comité (COJO) ook sportklimmen, golfsurfen en skateboarden in 2024 op het programma zetten.

De laatste drie sporten maken overigens op de Spelen van 2020 in Tokio al hun olympisch debuut, als gevolg van een IOC-regel die het gastland van de Spelen in staat stelt zelf sporten aan het olympisch programma toe te voegen. Het IOC moet dat voorstel wel goedkeuren.

Het IOC moet ook nog akkoord gaan met het voorstel van de Fransen, maar dat lijkt een formaliteit. Uiterlijk december 2020 valt het besluit. Aangezien Japan met succes de introductie van sportklimmen, golfsurfen en skateboarden heeft bepleit, lijkt een herhaling van die sporten in 2024 nagenoeg zeker. Breakdance is echter een geheel nieuwe tak van sport voor de olympische familie.

Parijs 2024 wil de Spelen met deze vier sporten "meer urban en meer artistiek" maken, zo schrijft de organisatie in een verklaring. Breakdance maakte vorig jaar al deel uit van de Jeugdspelen in Buenos Aires. Het goud ging daar naar de Rus Sergei Tsjernitsjev en de Japanse Ramu Kawai.

Nederlandse kanshebber

Menno van Gorp zou voor Nederland een kanshebber op een medaille kunnen zijn bij de Spelen in Parijs. Hij werd in 2014 en 2017 wereldkampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl