Erik ten Hag leed met Manchester United een beschamende 3-0 nederlaag in eigen huis tegen Bournemouth.
NOS VoetbalAangepast

Druk neemt toe op Ten Hag na oorwassing door Bournemouth, Villa klopt ook Arsenal

Hoe lang houdt Erik ten Hag het nog vol als trainer van Manchester United? Dat is de vraag, nadat zijn ploeg op Old Trafford met liefst 3-0 onderuit ging tegen het bescheiden Bournemouth.

Ten Hag werd deze week verrast met de uitverkiezing tot 'Manager of the Month' en dat heeft alles te maken met de vier zeges van Manchester United in vijf Premier League-duels in november.

Aanhangers herinneren zich echter ook de uitschakeling in de League Cup en het schamele puntje tegen Galatasaray in de Champions League, waardoor overwintering in Europa voor de club aan een zijden draadje hangt.

De stand in de Premier League.

Bovendien gaat het de laatste weken vooral over de onrust in de kleedkamer, waar spelers als Jadon Sancho en Marcus Rashford het niet meer zouden zien zitten in de Twentse oefenmeester.

De club zag zich zelfs genoodzaakt om journalisten die de geluiden uit de kleedkamer naar buiten brachten te schorsen voor de midweekse persconferenties.

Solanke slaat meteen toe

Er was dus veel aan gelegen om het thuisduel met Bournemouth tot een goed einde te brengen, maar binnen vijf minuten sloeg het noodlot al toe toen Dominic Solanke (oud-Vitesse) voor 0-1 zorgde.

  • Reuters
    Dominic Solanke maakt binnen vijf minuten 1-0 voor Bournemouth tegen Manchester United.
  • AFP
    Berusting bij Bruno Fernandes, Sofyan Amrabat en Harry Maguire.

Solanke raakte later ook nog de paal. Na rust kwam United beter uit de verf, maar slaagde er niet in om Bournemouth echt in verlegenheid te brengen.

Sterker, halverwege de tweede helft profiteerde invaller Phillip Billing van mistasten van Onana en bracht de bezoekers zo op 2-0. Kort daarna kopte oud-Feyenoorder Marcos Senesi ook nog 3-0 binnen uit een hoekschop.

'Sacked in the morning'

In blessuretijd maakte invaller Dango Ouattara na gepruts in de United-defensie ook nog 4-0. Dat leed bleef United bespaard, want de Burkinees bleek de bal even te hebben aangeraakt met de hand.

"Sacked in the morning", klonk het in de slotfase sarrend vanuit het uitvak. De eigen fans, waarvan er veel voortijdig Old Trafford verlieten, bleven stil. Dinsdag mogen ze terugkomen voor het Champions League-duel met Bayern München (dat zelf met 5-1 verloor van Eintracht Frankfurt).

Aston Villa klopt ook Arsenal

Later op de avond trok nog een Nederlandse trainer aan het kortste eind in de Premier League. Door een schorsing van Mikel Arteta was Albert Stuivenberg namelijk eindverantwoordelijk bij koploper Arsenal in de topper tegen nummer drie Aston Villa.

  • Reuters
    Albert Stuivenberg verving trainer Mikel Arteta langs de lijn bij Arsenal.
  • Reuters
    Mikel Arteta geeft aanwijzingen vanaf de tribune op Villa Park.

Villa was dit seizoen niet alleen veel te sterk voor AZ in de Conference League, ook in de eigen competitie ontpopt de ploeg van trainer Unai Emery zich als een ware sensatie. Eerder deze week tikte de club uit Birmingham Manchester City van de mat, al viel de einduitslag (1-0) nog mee.

En ook tegen koploper Arsenal liet Villa zich van zijn beste kant zien. De 1-0 van John McGinn in de eerste helft was dan ook zeker niet onverdiend te noemen.

John McGinn heeft Aston Villa op 1-0 gezet tegen koploper Arsenal.

Na rust kwam Villa goed weg bij een scrimmage voor het eigen doel, waarbij spits Ollie Watkins de bal met de hand leek te beroeren. Maar verder had de thuisclub zijn zaakjes goed voor elkaar.

Arsenal raakte nog wel een keer de paal en dacht in de laatste minuut via Havertz alsnog op 1-1 te komen, maar die treffer werd geannuleerd wegens hands. Daarmee kwam Villa goed weg, want niet alleen Havertz, maar ook Matty Cash raakte de bal met de hand in het onoverzichtelijke duel.

Voor Aston Villa is het de vijftiende thuiszege op rij, een clubrecord. Alleen in het laatste kampioensjaar (1980/81) begon de club net zo goed als nu.

Liverpool wint 'verfoeid' lunchduel

Door de nederlaag van Arsenal is Liverpool de nieuwe koploper in de Premier League. En dat terwijl ze al dagen met tegenzin toeleefden naar het duel met Crystal Palace. Dat werd namelijk gespeeld op het door trainer Jürgen Klopp 'verfoeide' tijdstip van 12.30 uur (13.30 uur Nederlandse tijd).

Jürgen Klopp was niet blij met het vroege aanvangstijdstip van Crystal Palace - Liverpool.

In de matte eerste helft leek Liverpool de vrees van de trainer waar te maken, want de bezoekers bakten er weinig van. Halverwege de eerste helft werd het ingedommelde publiek bruusk wakker geschud toen een inzet van Jefferson Lerma via de handen van Alisson op de paal belandde.

Nog geen twee minuten later leek de voorsprong van Palace er toch te komen, toen Virgil van Dijk een strafschop veroorzaakte met een lichte overtreding op de doorgebroken Odsonne Édouard.

  • Reuters
    Virgil van Dijk brengt Odsonne Édouard ten val in het strafschopgebied.
  • Reuters
    Scheidsrechter Andy Madley wordt door de VAR geattendeerd op een eerdere overtreding...
  • Reuters
    ...en zo komt Van Dijk met de schrik vrij, tot onbegrip van de maker van de overtreding Will Hughes (links).

Arbiter Andy Medley wees gedecideerd naar de stip en toonde Van Dijk de gele kaart, maar werd door de VAR naar de zijlijn geroepen. Na het bekijken van de beelden oordeelde Medley dat in aanloop naar de strafschopsituatie een duw was uitgedeeld door Will Hughes op Wataru Endo en dus kwam Liverpool met de schrik vrij.

Na rust kreeg Crystal Palace alsnog een strafschop en die werd door invaller Jean-Philippe Mateta benut: 1-0.

Rode kaart

Daarna bleef de thuisclub redelijk eenvoudig overeind, tot Jordan Ayew een kwartier voor tijd voor een licht vergrijp op invaller Harvey Elliott zijn tweede gele kaart kreeg en Palace met tien man verder moest.

  • Reuters
    Invaller Jean-Philippe Mateta geniet van zijn openingstreffer vanaf de stip tegen Liverpool.
  • Reuters
    Harvey Elliott werd net na het verstrijken van de 90 minuten in Londen matchwinner voor Liverpool.

Amper een minuut later zette Cody Gakpo (ingevallen voor Ryan Gravenberch) een aanval op en via een andere invaller Curtis Jones kwam de bal voor de voeten van Mohamed Salah, die zijn 200ste doelpunt voor Liverpool (en zijn 150ste in Premier League) binnenschoof: 1-1.

In de blessuretijd bezorgde invaller Harvey Elliott met een schitterende knal Liverpool zelfs nog de winst (1-2) en daarmee de koppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl