Erik ten Hag
NOS Voetbal

Ten Hag en Guardiola gefrustreerd door drukke schema: 'We kunnen niet trainen'

Het is al jaren een doorn in het oog van veel voetballers en trainers: het steeds drukker wordende (internationale) speelschema. Volgens Manchester City-coach Pep Guardiola is er door de grote hoeveelheid wedstrijden amper tijd om te trainen.

"Ik heb hier in zeven jaar eigenlijk niet getraind. Steeds maximaal 30, 35 minuten misschien", zei Guardiola na de topper tegen Liverpool van afgelopen zaterdag (1-1). Dat was de twintigste wedstrijd van dit seizoen voor City, dat in de afgelopen jaargang in totaal liefst 61 wedstrijden speelde.

Toch meer trainen verhoogt de kans op blessures, denkt Guardiola. "Als we meer trainen, hebben we geen spelers voor de volgende wedstrijd. Eergisteren hebben we ongeveer een kwartier op balbezit getraind en gisteren tien minuten verdedigend. En tot dinsdag kunnen we tien minuten aan de slag. Dat is het."

Guardiola traint bijna niet met City: 'Anders hebben we geen spelers meer'

Uit een vorige week verschenen rapport van verzekeringsbureau Howden blijkt dat spelers die in de winter van 2022 - midden in het seizoen - meededen aan het WK in Qatar en in de maanden daarna geblesseerd raakten, gemiddeld acht dagen langer aan de kant stonden.

Het is een van de vele studies van de afgelopen jaren die de negatieve effecten van de toename van het aantal wedstrijden aantonen.

De voetbalkalender loopt desondanks steeds verder vol. Volgend seizoen krijgt de Champions League een nieuwe opzet, met twee extra groepswedstrijden. En in 2025 gaat de vernieuwde wereldbeker voor clubs van start, met meer deelnemers en meer wedstrijden.

'Grenzen zijn al overschreden'

Manchester United-trainer Erik ten Hag meent dat de limiet al bereikt is. "Alle trainers klagen over het speelschema, maar ze blijven toch maar wedstrijden aan het programma toevoegen. We hebben de grenzen van wat spelers aankunnen al overschreden."

Feyenoord-coach Arne Slot werd maandagmiddag ook naar zijn mening over de volle kalender gevraagd. Slot heeft net als Ten Hag en Guardiola de nodige zorgen, maar kan 'als voetballiefhebber' ook genieten van het spelen van veel wedstrijden.

Slot begrijpt kritiek, maar vindt druk schema 'als voetballiefhebber prachtig'

United heeft te maken met een lange lijst afwezigen. Ten Hag kan al langere tijd niet beschikken over onder anderen Casemiro, Lisandro Martínez en Tyrell Malacia en tijdens de voorbije interlandperiode raakten Christian Eriksen en Rasmus Højlund geblesseerd.

Volgens Ten Hag is de fysieke standaard in de Premier League dit jaar bovendien nog hoger dan vorig seizoen. "Dat hebben we in de eerste wedstrijden kunnen zien. Als je meewil, moet je daar iets mee in de training en voorbereiding. Of je laat het gaan, maar dan val je af. Dat is een beslissing die ieder team moet nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl