Nasser Al-Khelaifi
NOS Voetbal

Clubs akkoord met volle FIFA-kalender en krijgen meer compensatie voor internationals

Voetbalclubs krijgen voortaan meer compensatie als ze hun spelers moeten afstaan voor het WK voor landenteams. Het is een van de punten van een nieuw samenwerkingsverband tussen de wereldvoetbalbond FIFA en de ECA, de associatie van Europese voetbalclubs. De overeenkomst loopt tot 2030.

Bij het WK van 2018 en 2022 was het totale compensatiebedrag voor de clubs al 209 miljoen dollar en bij de WK's van 2026 en 2030 wordt dat met bijna 70 procent verhoogd tot 355 miljoen dollar (329 miljoen euro). Dit bedrag moet waarschijnlijk wel verdeeld worden over meer clubs, vanaf 2026 nemen er 48 landen aan het WK deel, eind vorig jaar waren dat er nog 32.

Met het ondertekenen van de overeenkomst tijdens de 29ste algemene vergadering van de ECA zijn de clubs ook akkoord gegaan met de bomvolle internationale wedstrijdkalender. Een van de wijzigingen die de FIFA doorvoerde, is uitbreiding van het WK voor clubteams vanaf 2025. Daaraan doen 32 clubs mee, waarvan 12 uit Europa.

'Belangrijke dag voor de toekomst van het voetbal'

"We zijn verheugd dat we deze baanbrekende overeenkomst hebben ondertekend", aldus ECA-voorzitter Nasser Al-Khelaifi. "Met deze overeenkomst wordt de centrale rol van clubs in het voetbal wereldwijd erkend."

"Dit is een belangrijke dag voor de toekomst van het voetbal en zijn stabiliteit op de lange termijn", stelde Gianni Infantino, voorzitter van de FIFA. "We zijn erg blij om onze samenwerkingsovereenkomst met ECA, een belangrijke stakeholder die clubs uit heel Europa vertegenwoordigt."

De overeenkomt loopt tot 2030 en bevat ook een jaarlijks duel tussen de winnaar van de Europese Champions League en de winnaar van een intercontinentaal play-off-toernooi. Daarnaast komt er een WK vroor vrouwenclubteams.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl