Lionel Messi kust de wereldbeker in Qatar
NOS Voetbal

Flinke uitbreiding WK voetbal: 104 wedstrijden verspreid over 40 dagen

Na het kortste WK voetbal van deze eeuw volgt in 2026 de grootste en langste editie ooit. Liefst 48 landen strijden er in de Verenigde Staten, Mexico en Canada om de wereldbeker, in een nog uitgebreidere opzet dan vooraf werd aangenomen.

Er zouden zestien poules van drie landen komen. Maar dat worden er twaalf van vier, waarvan er twee plus de acht beste nummers drie doorgaan. En dat in combinatie met een extra knock-outronde betekent dat er 104 wedstrijden zullen worden gespeeld, verspreid over veertig dagen.

De finale is op zondag 19 juli. De FIFA heeft dat allemaal bekendgemaakt tijdens een congres in het Rwandese Kigali, waar voorzitter Gianni Infantino donderdag wordt herkozen als voorzitter.

Memphis Depay en Marten de Roon vieren de treffer tegen de Verenigde Staten op het WK in Qatar

Voor het eerst sinds 2002 zijn drie landen al geplaatst zonder kwalificaties te hoeven spelen. Destijds waren dat de organisatoren Japan en Zuid-Korea plus regerend wereldkampioen Frankrijk, tijdens het aankomende WK worden de drie gastlanden vrijgesteld van de voorronden.

Spanning tot het laatste moment

Mede door het verloop van het afgelopen WK in Qatar heeft de FIFA toch voor grotere groepen gekozen, liet Infantino weten. "In veel poules bleef het tot de laatste minuut spannend."

Een andere reden is dat de verwachtingen zijn dat er grof meer verdiend kan worden. De omzet zou volgens berekeningen kunnen stijgen naar elf miljard euro, bijna vier miljard meer dan tijdens de afgelopen editie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl