NOS Voetbal

'KNVB moet zich niet achter megalomane machthebber Infantino scharen'

'Achter Infantino moet KNVB zich niet scharen'

De 211 leden van de wereldvoetbalbond verzamelen zich aanstaande woensdag voor het 73ste FIFA-congres in de Rwandese hoofdstad Kigali. Een belangrijk punt op de agenda is de herverkiezing van Gianni Infantino als FIFA-voorzitter. De overwinning is voor hem al binnen, want een tegenkandidaat is er niet.

Ook de Nederlandse voetbalbond KNVB stemt voor Infantino. "De KNVB heeft als standpunt om in gesprek te blijven", legt Jeroen Stekelenburg uit in Studio Voetbal. "Maar Infantino heeft in onze ogen te veel uitglijders gehad. Deze man is een megalomane machthebber. Daar moet je je als Nederland niet achter scharen."

Discussie over OneLove-band

Op het afgelopen WK botste de KNVB samen met zes andere Europese landen met de FIFA over het dragen van de OneLove-band door de aanvoerders. Aangezien de FIFA de straf van een gele kaart op het dragen van de band zette, voelden de betreffende landen zich uiteindelijk gedwongen af te zien van de actie.

En amper drie maanden na het veelbesproken toernooi in Qatar krijgt Infantino dus toch weer de stem van Nederland.

In zijn gesproken column De Muurligger pleit ook Hugo Borst ervoor dat de KNVB bij de FIFA-verkiezing een blanco stem uitbrengt.

De Muurligger: rode kaart voor Infantino

Vorige week had KNVB-voorzitter Just Spee een ontmoeting met Infantino in Parijs en na een volgens Spee "stevig" gesprek zou volgens de Nederlandse preses de ergste kou uit de lucht zijn. Ze poseerden gezamenlijk voor een foto.

"De wereld is soms complexer dan we in ons landje denken", zei Spee in het Algemeen Dagblad. "De positie van Infantino was niet makkelijk. Hij moest rekening houden met wat Qatar wilde, met de grote sponsors. Dat neemt niet weg dat we niet verwacht hadden dat het met OneLove zo zou lopen. De signalen vooraf waren echt anders."

"Je kunt wel hard nee roepen, maar wat dan?", vroeg Spee zich af.

Blanco stem

Stekelenburg denkt daar anders over. "Een blanco stem is in principe voor de bühne, maar soms is wel belangrijk om te laten weten wat je ervan vindt. De KNVB vond Qatar niks, de KNVB vindt Saudi-Arabië niks. Stemmen op Infantino? Dan denk ik dat het soms wat waard is een statement te maken en dat niet te doen.

Kijk hieronder naar de vaste rubriek Eindsignaal over Frans Bouwmeester (door Frank Heinen). Check verder de fragmenten over Feyenoord en het bedanken van Vincent Janssen voor Oranje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl