NOS NieuwsAangepast

Hoofdredactie NOS Sport stapt per direct op

De hoofdredactie van NOS Sport treedt per direct af. Dat heeft de directie laten weten in een persbericht. Het besluit volgt op berichten over een onveilig werkklimaat en grensoverschrijdend gedrag op de sportredactie.

Donderdag werd duidelijk dat zich in een inventarisatie in opdracht van de directie van de NOS bijna honderd mensen hadden gemeld bij externe vertrouwenspersonen, met voorbeelden van onder meer pestgedrag en (seksuele) intimidatie. De meldingen gaan over de afgelopen twintig jaar. Vrijwel die hele periode, sinds 2004, werd de redactie van NOS Sport geleid door vertrekkend hoofdredacteur Maarten Nooter en zijn adjuncten Pim Marks en Ewoud van Winsen. Later trad ook Selma Schuurman toe tot de hoofdredactie.

Onderzoek van de Volkskrant bevestigde dit weekend het beeld van een onveilig werkklimaat op de sportvloer. In een artikel, waarvoor de krant sprak met meer dan dertig medewerkers en voormalig medewerkers van NOS Sport, kwam meer informatie aan het licht over misstanden op de sportredactie.

Stroomversnelling

Donderdag had de hoofdredactie aangekondigd op termijn op te stappen, maar op dat besluit kwam toen al veel kritiek. NOS-directeur Gerard Timmer zei toen "over een maand of twee" terug te komen op de termijn waarop de hoofdredactie zou opstappen.

"Die beslissing hebben we toen genomen langs de lijn van zorgvuldigheid en continuïteit", zegt Timmer. Na de gesprekken die sindsdien zijn gevoerd, is "het begrip urgentie" daarbij gekomen aldus Timmer. "Dat gefaseerd terugtreden, dat moeten we sneller doen."

De hoofdvraag is wat hem betreft nu hoe er moet worden omgegaan met "degenen die dit hebben ervaren." "Hoe zorgen we dat we datgene wat zij verlangen goed doen, dat we ze eventueel begeleiden." Timmer zegt de commissie-Van Rijn, die een breder onderzoek doet naar gedrag, cultuur en omgevingsfactoren bij de hele publieke omroep, te zullen informeren over de bevindingen van de NOS.

Maarten Tip, voorzitter van de redactiecommissie bij NOS Sport zegt dat het draagvlak voor het gefaseerde vertrek al snel steeds minder werd onder collega's. "Dat gefaseerde was bij iedereen gezonken en iedereen had zoiets van: maar het kan eigenlijk niet meer", zei Tip bij Met het Oog op Morgen.

De NOS gaat nu op zoek naar een interim-hoofdredacteur voor de sportredactie, die zal worden bijgestaan door twee leden van de vertrekkende hoofdredactie met het oog op de continuïteit.

In shock en verdrietig

Sportverslaggever Jeroen Stekelenburg benadrukte in het tv-programma NOS Studio Voetbal dat de redactie nu "vooral stil moet staan bij mensen die hier een ontzettend vervelende ervaring hebben gehad. Die zich hier onveilig voelden of die hier iets hebben meegemaakt dat niet hoort." De sportredactie is in zijn woorden "een beetje in shock en verdrietig", maar het opstappen van de hoofdredactie komt niet als een verrassing, zei hij.

De raad van bestuur van de NPO steunt de terugtreding van de hoofdredactie van NOS Sport. "Het is goed dat de NOS zijn primaire verantwoordelijkheid als werkgever neemt", reageert de raad van bestuur bij persbureau ANP op het besluit. "Bij de publieke omroep mag geen ruimte zijn voor grensoverschrijdend gedrag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl