Twente klopt ondanks dramatische start Excelsior en blijft in spoor Feyenoord

Bekijk de samenvatting van FC Twente - Excelsior

FC Twente heeft ondanks een vroege 0-2 achterstand een 4-2 zege geboekt op Excelsior. De Enschedeërs blijven daardoor in het spoor van Feyenoord, met twee punten minder dan de nummer twee van de eredivisie.

Twente kende een dramatische start, maar werd geholpen door een vroege rode kaart aan de kant van Excelsior.

Binnen een kwartier stond het 0-2 voor Excelsior. Troy Parrott werd na negen minuten weggestuurd door Redouan El Yaakoubi en vond knap de verre hoek. Vier minuten later werd een corner van Julian Baas doorgekopt door Lazaros Lamprou en werkte Sven Nieuwpoort de tweede goal voor Excelsior binnen.

Rode kaart

Na 24 minuten veranderde de wedstrijd. Arthur Zagre kreeg rood na wild inkomen bij Daan Rots. Excelsior had vervolgens amper nog de bal en mede dankzij aanvallende impulsen vanaf de bank - trainer Joseph Oosting wisselde meteen na de rode kaart twee keer - regende het kansen.

Op slag van rust brak Manfred Ugalde de ban voor Twente, op aangeven van Daan Rots: 1-2.

Bekijk de reacties van Twente-trainer Joseph Oosting, Excelsior-coach Marinus Dijkhuizen en de succesvolle Twente-invallers Younes Taha en Ricky van Wolfswinkel:

In de tweede helft was het eenrichtingsverkeer naar het Kralingse doel en kreeg vooral de ingevallen Ricky van Wolfswinkel veel kansen. In de 59ste minuut maakte hij, in zijn honderdste wedstrijd voor Twente, de gelijkmaker vanaf de strafschopstip, na een handsbal van Excelsior-verdediger Siebe Horemans.

Onvermijdelijk

De druk werd steeds groter en tien minuten voor tijd viel de onvermijdelijke 3-2, opnieuw van Van Wolfswinkel en dit keer hard met het hoofd. Even later schoot invaller Younes Taha, een van de uitblinkers, snoeihard van afstand de eindstand op het bord.

Donderdag werden al twee wedstrijden gespeeld in de vijftiende speelronde van de eredivisie: PSV boekte tegen sc Heerenveen zijn vijftiende zege op rij en Feyenoord won met de nodige moeite van FC Volendam.