Het huidige Defensie-terrein in Nieuw-Milligen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Bouw nieuwe marinierskazerne Nieuw-Milligen zeker een jaar vertraagd

De bouw van een nieuwe marinierskazerne in het Gelderse Nieuw-Milligen loopt vertraging op vanwege stikstof. Het ministerie van Defensie houdt rekening met een oponthoud van minimaal een jaar.

De aanbesteding van de nieuwe kazerne zou in eerste instantie volgende week beginnen, maar nu is gebleken dat er bij de bouw van het complex - en als het af is - te veel stikstof wordt uitgestoten.

Defensie zegt daarom meer stikstofruimte nodig te hebben. "Er moeten nu procedures worden doorlopen om dit vergund te krijgen." Het ministerie praat met de gemeente Apeldoorn en de provincie Gelderland over een oplossing.

Meer personeel

De mariniers zouden oorspronkelijk in 2029 hun intrek nemen in Nieuw-Milligen. Nu is de verwachting dat het complex op zijn vroegst in het voorjaar van 2031 klaar zal zijn, meldt Omroep Gelderland.

Het is niet de eerste keer dat de bouw van de kazerne vertraging oploopt. In mei werd al duidelijk dat de bouw zestien maanden langer ging duren. Dat was omdat er meer personeel geplaatst gaat worden dan verwacht, waardoor er extra kantoren, les- en parkeerruimtes moesten komen. De kazerne moet plaats gaan bieden aan ongeveer 2250 mensen.

Grote woede in Zeeland

De nieuwe locatie voor de marinierskazerne was jarenlang een heet hangijzer. Het kabinet hield lange tijd vast aan het plan om in Vlissingen een kazerne te bouwen. Maar de meeste mariniers wonen in de omgeving van de huidige kazerne in Doorn. Velen waren niet bereid om naar Zeeland te verhuizen en dreigden hun baan op te zeggen.

Toen voormalig staatssecretaris Visser van Defensie in 2020 bekendmaakte dat de marinierskazerne toch niet in Vlissingen zou komen, leidde dat tot grote woede in Zeeland. Ter compensatie besloot het kabinet om de treinverbinding vanuit de Randstad te verbeteren.

Ook beloofde het kabinet de komst van een zwaarbeveiligde rechtbank en gevangenis in de provincie, wat extra banen zou moeten opleveren, al was niet iedereen daar blij mee. Premier Rutte bood zijn excuses aan voor de situatie.

Advertentie via Ster.nl