NOS Nieuws

Wekdienst 5/12: Oude Tweede Kamer laatste keer bijeen • Strafzaak dodelijk ongeluk A59

Goedemorgen! De Tweede Kamer is vandaag voor het laatst bijeen in de oude samenstelling en de rechtbank in Breda behandelt de strafzaak over het dodelijke ongeval op de A59 in maart waarbij een gezin uit Raamsdonksveer om het leven kwam.

Eerst het weer: Vandaag heeft de bewolking de overhand en valt er geruime tijd regen of motregen. In het noordoosten is het nog koud genoeg voor natte sneeuw. Het wordt maximaal 3 tot 7 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je verwachten?

  • De Tweede Kamer komt voor het laatst bijeen in de oude samenstelling. Van de 150 parlementariërs keert ruim de helft niet terug in de nieuwe Kamer. Die wordt een dag later geïnstalleerd.
  • De rechtbank in Breda behandelt de strafzaak over het dodelijk ongeval op de A59 bij Sprang-Capelle in maart. Daarbij kwam een gezin van vier uit Raamsdonksveer om het leven. Thomas de G. uit Zevenbergschen Hoek wordt verdacht van doodslag.
  • De rechtbank in Den Bosch doet uitspraak in de zaak tegen een man en een vrouw die worden verdacht van twee moorden, gepleegd in Lieshout en Amsterdam in 2021. Tegen de man is levenslang geëist, tegen de vrouw 25 jaar cel.
  • De Nederlandse voetbalsters spelen om 20.45 uur in Tilburg tegen België om groepswinst in de Nations League. Tegelijkertijd neemt Engeland het in Glasgow op tegen Schotland. Oranje, met het betere doelsaldo, en Engeland voeren de groep aan. De wedstrijd van het Nederlands elftal is rechtstreeks te volgen bij de NOS.

Wat heb je gemist?

Kinderopvangorganisaties proberen steeds vaker op creatieve manieren de omzet te verhogen, zonder ouders een veel hoger uurtarief te laten betalen. Dat doen ze onder meer door extra uren te rekenen, blijkt uit een rondgang van de NOS.

Ouders betalen daardoor weliswaar maandelijks meer, maar profiteren ook van extra kinderopvangtoeslag. Het is echter ook een risico: kinderopvangbedrijven mogen eigenlijk geen uren in rekening brengen die ouders niet kunnen afnemen. Doen ze dat toch, dan kunnen ouders uiteindelijk te maken krijgen met terugvorderingen.

Volgens een onderzoeker van de Universiteit Utrecht leveren de constructies een duidelijk voordeel op voor kinderopvangorganisaties, omdat zij goedkoper lijken dan de concurrentie. Maar het systeem wordt daardoor ook minder transparant.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Drievoudig wereldkampioen wakeskaten Brian Grubb is naar verluidt de eerste persoon ter wereld die wakeskaten met drones gecombineerd heeft met basejumpen.

Ter verduidelijking: wakeskating is een combinatie van snowboarden, wakeboarden en skateboarden. En basejumpen houdt in dat je vanaf een hoog punt- zoals een gebouw, brug of klif - springt en een parachute gebruikt om veilig naar de grond af te dalen.

En hoe ziet het er dan uit als iemand van een zwembad op een dak van een hotel met 77 verdiepingen wordt voortgetrokken door een drone om vervolgens er vanaf te springen? Dat zie je in onderstaand filmpje:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl