NOS WielrennenAangepast

Iserbyt slaat aanval Nederlanders én eenden af in Flamanville, Brand wint wel 

Eli Iserbyt en Lucinda Brand hebben de wereldbekerwedstrijd veldrijden in het Franse Flamanville op hun naam geschreven.

Bij de vrouwen maakte Brand haar favorietenrol waar, bij de mannen voorkwam Iserbyt dat het een een Nederlands feestje voor de Vlaamse ploeg van ploegleider Sven Nys werd. Hij hield Lars van der Haar, Pim Ronhaar, Joris Nieuwenhuis én twee loslopende eenden knap achter zich.

Iserbyt slaat aanval Nederlanders en loslopende eenden af en wint in Flamanville

"Je verwacht geen eend op de weg", vertelde Van der Haar later met een glimlach. "We hebben al eens honden meegemaakt, maar eenden nog nooit. Maar ach, die eenden kunnen er ook niets aan doen."

"Opeens waren Kwik, Kwek en Kwak daar", deed Ronhaar een duit in het zakje. "Gelukkig werden het geen stervende zwanen."

Afzeggingen

De laatste weken was er veel te doen over het systeem in de wereldbeker veldrijden. Renners en rensters klaagden over het te volle programma, UCI-voorzitter David Lappartient dreigde daarop met sancties voor afzeggers.

De Franse wielerbaas zal derhalve niet met veel genoegen hebben gekeken naar de startlijst bij de vrouwen. In het Normandische Flamanville ontbraken Fem van Empel, Puck Pieterse (zaterdag eerste en tweede in Boom) en Ceylin del Carmen Alvarado, de laatste wegens ziekte.

Bij de mannen ontbraken nog altijd de grote drie Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock. Zij duiken rond de kerstperiode het veld in en zullen elkaar dan zes keer treffen.

Brand maakt favorietenrol waar in wereldbekerveldrit Flamanville

In hun afwezigheid stelen Nederlanders de laatste weken de show. Ook nu toonden Ronhaar - winnaar van de laatste twee veldritten - en zijn ploeggenoten Van der Haar en Nieuwenhuis (zaterdag nog winnaar van de superprestigeveldrit in Boom) zich al vroeg in de wedstrijd.

Achter de Zwitserse bliksemstarter Kuhn maakten Ronhaar en Nieuwenhuis zich al snel los van de rest. Van der Haar kende een mindere start en wachtte daarna rustig af of Iserbyt, de leider in het klassement, het gat naar de twee zou dichten.

Door een knullige val moest Nieuwenhuis even pas op de plaats maken, maar Ronhaar liet zich niet afstoppen. In twee instanties wist hij Kuhn voorbij te steken en begon de 22-jarige Hellendoorner aan een solo.

Pim Ronhaar passeert Kevin Kuhn en begint aan zijn zegetocht in Flamanville.

Halverwege de wedstrijd zat Ronhaar op rozen, niet in de minste plaats omdat Iserbyt al het werk moest doen in de achtervolging met Ronhaars ploeggenoten Van der Haar en Nieuwenhuis als bewakers in zijn wiel.

Geen beren, maar eenden op de weg

Die achtervolging werd gehinderd door twee eenden die zich opeens op het parcours bevonden, maar de vogels kwamen met de schrik vrij. Wellicht schrokken de Nederlanders toch het meest, want niet veel later had Iserbyt zijn bewakers opeens afgeschud.

Eenmaal ontketend reed Iserbyt met gemak naar Ronhaar toe. Die voelde de druk en begon prompt met het maken van foutjes. Zo ging Ronhaar tegen de grond, nadat hij met zijn stuur in het hek was blijven steken.

Pim Ronhaar maakt een foutje onder druk van Eli Iserbyt en moet de Belg kort daarna laten gaan.

Ronhaar moest zich al snel neerleggen bij de suprematie van Iserbyt en kreeg bij het ingaan van de laatste ronde nog gezelschap van Van der Haar. Met zijn tweeën zetten ze de achtervolging in, maar Iserbyt reed onbedreigd naar de zege.

De Belg verstevigde zo zijn leiding op het wereldbekerklassement.

Brand wint bij de vrouwen

Eerder op de dag maakte Brand haar favorietenrol waar bij de vrouwen. Vorige week was de 34-jarige Nederlandse ook al de beste in Dublin.

"Ik had niet de benen van vorige werk", vertelde Brand na afloop. "Bij de start kwam ik niet in mijn pedaal en ik maakte ook veel kleine foutjes. Maar gelukkig zaten er ook genoeg 'power'-stukken in waar ik mijn ding kon doen."

In de tweede van vijf ronden greep Brand de snel gestarte Luxemburgse Marie Schreiber in de kraag. Daarmee was de strijd om de winst al vroeg gestreden, want niemand kwam nog in de buurt van de inmiddels in België woonachtige Dordtse.

Achter de ontketende Brand streden de jonkies Schreiber (20) en Leonie Bentveld (19) om de andere podiumplekken.

  • NOS
    Leonie Bentveld wordt derde in Flamanville, haar eerste podiumplaats in de wereldbeker.
  • NOS
    Marie Schreiber is blij met de tweede plaats in Flamanville.

Schreiber bleek de sterkste van de twee en mocht voor het eerst het podium beklimmen, net als Bentveld overigens. Beiden kwamen juichend over de streep.

Van Anrooij komt eraan

Shirin van Anrooij, de wereldkampioene bij de beloften, maakte zaterdag in Boom haar rentree in het veld en stond zonder grote verwachtingen aan de start in Flamanville. Uiteindelijk eindigde Van Anrooij achter Denise Betsema keurig als vijfde, een uitslag waar ze dik tevreden mee zal zijn.

Shirin van Anrooij stoomde in het tweede deel van de wereldbekerveldrit in Flamanville op naar de vijfde plek.

Brand stijgt door haar tweede zege op rij naar de tweede plek in de wereldbeker. Ze liet de eerste drie wereldbekers schieten, werd daarna een keer tweede en twee keer eerste. Of het wereldbekerklassement een echt doel van haar wordt, beslist ze later.

Voor Ronhaar en Van der Haar is het ook lastig kiezen. De nummer twee en drie van het klassement slaan de volgende wereldbekercross in de sneeuw van Val di Sole over en gaan op trainingskamp naar Mallorca. Wat de UCI er ook van mag vinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl