NOS Wielrennen

Gamen, ouwehoeren en wereldbekerwedstrijden winnen: veldrijder Ronhaar komt eraan

Pim Ronhaar won afgelopen weekend in Dublin zijn tweede wereldbekerwedstrijd in het veldrijden. "Ik begin de aansluiting naar de top steeds meer te maken", zegt de 22-jarige renner zelf ook. Een aanstormend talent over de stap naar het hoogste niveau, gamen en het opnemen tegen 'de grote drie' van het veldrijden.

Voor het grote publiek lijkt de renner van Baloise Trek Lions uit het niets te komen, maar hij was al wereldkampioen bij de beloften en won ook in de jeugd zijn wedstrijden. "Er zijn jongens die op nog jongere leeftijd nog beter presteren. Kijk naar mijn ploeggenootje Thibau Nys, die is twee jaar jonger en wint ook al wedstrijden."

Pim Ronhaar onder de modder

Hij omschrijft zichzelf als een "heel rustige jongen" en erkent niet altijd heel erg gefocust te zijn op het wielrennen. "Door de week ben ik veel aan het gamen en aan het ouwehoeren. Ik probeer het luchtig te houden..."

Maar bij trainingen en wedstrijden zet hij de knop om. "Op de momenten dat je gefocust moet zijn, moet je gefocust zijn."

Veel jongens van mijn leeftijd zijn gestopt vanwege Wout en Mathieu.

Pim Ronhaar

Voor Ronhaar was de overgang vanuit de junioren en beloften niet makkelijk. Met Wout van Aert en Mathieu van der Poel aan de start werd hij meteen voor de leeuwen gegooid.

Pim Ronhaar vertelt over zijn doorbraak als veldrijder

"Dan werd ik uit koers gehaald omdat ik gedubbeld werd door Wout en Mathieu. Veel jongens van mijn leeftijd zijn toen gestopt omdat ze het plezier kwijt raakten."

Tussen dat geweld probeerde de renner uit Hellendoorn dan maar zo lang mogelijk aan te haken. Dat lukte aardig en hij groeide door. "Nu besef ik dat ik eigenlijk elke wedstrijd mee kan strijden voor een plek bij de top drie."

Pokeren

Dat liet hij vorige maand bijvoorbeeld zien op het EK, al viel hij met een vierde plek net buiten het podium. Hij groeit vooral op tactisch gebied. "In het begin was ik heel slecht in het sparen van energie. Dan botste ik tegen een muur na veertig minuten. Nu begint voor mij de koers pas na veertig minuten."

De veldrijder vergelijkt het met pokeren: "Op het juiste moment de kaarten op tafel gooien."

Ronhaar ploegt door de modder in Dendermonde

Vorig weekend liet hij het in de Ierse modder van Dublin zien. Nadat hij de Belgische concurrenten tegen elkaar liet strijden, ging hij Laurens Sweeck uiteindelijk met een ziedende eindsprint voorbij. Daarmee boekte Ronhaar zijn tweede wereldbekerzege van het seizoen. "Dat doet heel veel deugd. Het laat ook zien dat ik goed bezig ben."

Stagiair op de weg

Na het succes in de modder mag Ronhaar het komende zomer ook op de weg proberen, als stagiair bij Lidl-Trek. "Ik weet nog niet precies welke koersen, maar dat is een heel mooi vooruitzicht."

Hij verwacht niet meteen succes op het asfalt, maar droomt op termijn mee te kunnen doen in eendagskoersen. "Ik denk dat de klassiekers in Wallonië mij het beste gaan liggen. Iets meer bergop, waar ik beter mijn power kwijt ga kunnen."

Mathieu, Wout en Tom zijn wel van een niveautje hoger.

Pim Ronhaar

Terug naar het veldrijden. Daar ziet Ronhaar dat de Nederlandse top steeds breder wordt. "De laatste jaren is het alleen Mathieu en Lars van der Haar geweest. Mooi dat ik mij er nu tussen kan zetten. En ik denk dat Joris Nieuwenhuis ook de potentie heeft om wereldbekerwedstrijden te winnen."

Blijft de vraag of het talent nu succes boekt door de afwezigheid van 'de grote drie' Van der Poel, Van Aert en Tom Pidcock. Of was hij er sowieso tussen gekomen?

"Dat is heel lastig te zeggen", zegt Ronhaar. "Op voorhand zijn er vijf, zes renners die een cross kunnen winnen. Maar Mathieu, Wout en Tom zijn wel van een niveautje hoger. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat zijn als zij straks meedoen."

Bekijk hier de twee wereldbekerzeges van Ronhaar, zondag in Dublin en twee weken eerder in Dendermonde:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl