NOS WielrennenAangepast

Ronhaar boekt eerste wereldbekerzege, Alvarado wint bij afwezigheid Van Empel

Jonge Ronhaar boekt eerste wereldbekerzege, Van der Haar tweede

Pim Ronhaar heeft in het Belgische Dendermonde voor het eerst een wereldbekerwedstrijd gewonnen. De 22-jarige veldrijder reed na vier ronden weg en kwam met een voorsprong van 16 seconden op zijn ploeggenoot Lars van der Haar over de streep.

Bij de vrouwen stond Ceylin del Carmen Alvarado voor het eerst in bijna drie jaar weer op de hoogste trede bij een wereldbekerwedstrijd. Bij afwezigheid van wereld- en Europees kampioen Fem van Empel stak Alvarado er op het zware parcours met kop en schouders bovenuit.

Lucinda Brand werd bij haar eerste cross van het seizoen tweede, op 37 seconden van Alvarado. De Britse Zoë Backstedt reed naar de derde plaats en eindigde zo voor het eerst op een wereldbekerpodium.

Bekijk de samenvatting:

Alvarado klasse apart bij wereldbeker in Dendermonde, Brand tweede bij rentree

Afgelopen week was er veel te doen over de wereldbekerwedstrijden, omdat veldrittoppers steeds vaker wedstrijden overslaan. Naast Van Empel hebben ook Puck Pieterse en Shirin van Anrooij al langer een pauze ingelast, waardoor ze er in Dendermonde niet bij waren.

Alvarado favoriet

Alvarado ging bij de vrouwen als favoriet van start, omdat ze in de voorgaande crossen steevast het best partij kon bieden aan de nog ongeslagen Van Empel. Bovendien heeft de wereldkampioene van 2020 al twee zeges in de Superprestige achter haar naam. Gisteren won ze nog in de modder van het Belgische Niel.

Het was de vraag of Brand bij haar rentree het haar landgenote al lastig kon maken. De wereldkampioene van 2021 moest de eerste crossen vanwege een schouderblessure overslaan. Voor de start vertelde Brand dat ze nog niet honderd procent fit is, want ze heeft pas een paar weken training achter de rug.

Toch ging Brand sterk van start. Ze pakte meteen de kop, maar op de eerste trap werd ze wel hard voorbijgelopen door Alvarado.

Lucinda Brand op weg naar de tweede plaats in Dendermonde

Het parcours in Oost-Vlaanderen was op sommige plekken erg modderig, waardoor het daar sneller was om met de fiets op de schouder te rennen. Dat ging Alvarado beter af dan Brand, die haar snelle start moest bekopen. De 25-jarige Alvarado had na een ronde al een voorsprong van 14 seconden en bouwde die gestaag uit.

Voor Brand was het vanaf dat moment knokken om de tweede plaats te behouden, want Alvarado was gevlogen. Bäckstedt leek het Brand nog even moeilijk te kunnen maken, maar het 19-jarige multitalent kwam in de laatste ronden niet meer dichter bij de ervaren renster van Baloise-Trek.

Alvarado is dankzij haar overwinning ook de nieuwe leidster in de wereldbeker.

Geen grote drie

Ook bij de mannen waren niet alle toppers erbij in Dendermonde. Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock beginnen pas later aan hun crossseizoen, maar ook Thibau Nys had zich vroegtijdig afgemeld. Op het laatste moment kwam daar ook nog een afzegging van kersvers Europees kampioen Michael Vanthourenhout bij.

Daardoor lag de strijd om de zege in de derde wereldbeker helemaal open. Nederlanders Ronhaar en Ryan Kamp hadden een sterke start, maar de Belg Toon Vandebosch nog een betere.

Pim Ronhaar in actie in Dendermonde

In de vierde ronde sloot Ronhaar, die veel langer door de modder kon blijven fietsen dan zijn concurrenten, aan bij Vandebosch. Toen de Belg een foutje maakte in een bocht, was de 22-jarige Nederlander gevlogen.

Van der Haar blijft leider

Lars van der Haar, die de laatste wereldbeker op zijn naam schreef, begon wat voorzichtiger nadat hij gisteren in Niel zijn schouder tijdens de wedstrijd weer in de kom had moeten duwen. De leider in de wereldbeker vond na vier ronden de aansluiting bij achtervolgers Laurens Sweeck en Vandebosch.

Van der Haar, ploeggenoot van de ontsnapte Ronhaar, bleef vervolgens rustig in het wiel zitten en liet de Belgische concurrentie het werk doen. In de laatste ronde reed de Nederlands kampioen alsnog weg bij Sweeck, waarna hij de tweede plaats veiligstelde en zo de leiding in de wereldbeker behield. Sweeck werd derde.

De 22-jarige Ronhaar werd dit seizoen al een keer derde in de wereldbeker, in het Amerikaanse Waterloo, maar een wedstrijd op het hoogste niveau won hij nog nooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl