NOS WielrennenAangepast

Alvarado wint wereldbekerrace bij terugkeer Pieterse: 'Alle emoties kwamen bij elkaar'

Alvarado opnieuw sterkste in wereldbeker veldrijden, Pieterse tweede bij rentree

Ceylin del Carmen Alvarado heeft voor het tweede weekend op rij een wereldbekerwedstrijd veldrijden gewonnen. In het Franse Troyes versloeg Alvarado topfavoriete Puck Pieterse, die haar rentree maakte, en kwam ze met tranen in haar ogen over de finish.

"Alle emoties kwamen bij elkaar", verklaarde Alvarado haar tranen. "Ik ben enorm hard blijven vechten, ondanks wat foutjes. Ik heb geen seconde opgegeven en dat heeft geloond. Het was echt een harde strijd."

Alvarado ziet dat 'hard werken loont', Pieterse moet weer 'even inkomen'

De 21-jarige Pieterse had na een drukke zomer, waarin ze onder andere Europees kampioene mountainbike werd, een rustpauze ingelast. Bij haar terugkeer in het wereldbekercircuit zat een gedroomde strijd met Fem van Empel er nog niet in, omdat Van Empel momenteel van een wielervrije periode geniet.

Maar in afwezigheid van Van Empel was de 25-jarige Alvarado haar grote concurrente en dat leverde een fraaie tweestrijd op. De winnares van de wereldbekerwedstrijd van vorige week in Dendermonde had het in de eerste ronde nog wat moeilijk met het parcours en ging meerdere keren onderuit. In de modder glipte ze weg, waarna ze op de trap een trede miste en nogmaals onderuitging.

Veerkracht

Alvarado toonde haar enorme veerkracht en sloot na een lange achtervolging toch weer aan bij Pieterse. "Aan haar manier van rijden zag ik wel dat zij ook vermoeid was", zei ze daarover na de finish. En eenmaal aangesloten, was ze niet van plan in het wiel van Pieterse te blijven zitten. Ze nam direct de leiding over en versnelde. Pieterse kon niet volgen.

Alvarado met Pieterse in haar wiel

De Europees en wereldkampioene van 2020 had haar draai inmiddels gevonden op het parcours en fietste steeds verder weg bij Pieterse, die het in het tweede gedeelte van de race steeds zwaarder kreeg.

Met nog één ronde te gaan, keek de Amersfoortse tegen een achterstand van bijna een halve minuut aan. Wel hield Pieterse haar tweede plaats vast. Ze pakte het zilver voor Lucinda Brand, die het Nederlandse podium compleet maakte.

"Ik denk dat we allebei twee dode vogeltjes waren", zei Alvarado over haarzelf en Pieterse. "Maar hard werken loont." Pieterse verklaarde dat ze bij de start "wel enthousiast" was, maar het daarna moest bekopen. "Het is wel weer even inkomen als je even niet gekoerst hebt."

Iserbyt verslaat Van der Haar

Bij de mannen greep Lars van der Haar naast zijn tweede wereldbekeroverwinning van het seizoen. De leider in de wereldbekerstand werd geklopt door de Belg Eli Iserbyt.

Iserbyt verslaat Van der Haar in wereldbekerwedstrijd veldrijden in Troyes

Van der Haar gaf in de tweede van acht ronden gas en pakte tien seconden op Iserbyt, die kort na de start lek had gereden, en Gerben Kuypers. Iserbyt reed weg bij zijn landgenoot en kwam bij Van der Haar toen die van fiets wisselde.

Vroeg in de zesde ronde wist Iserbyt, die dit seizoen al drie keer won in de Superprestige en twee keer tweede werd in de wereldbekercyclus, Van der Haar te lossen. Hij won, met tien seconden voorsprong op Van der Haar en anderhalve minuut op Joris Nieuwenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl