NOS Sport

Doorzettingsvermogen judoka's Van Lieshout en Korrel beloond met brons in Tokio

Brons voor Van Lieshout en Korrel na marathonpartijen in Tokio

Judoka Joanne van Lieshout heeft bij het prestigieuze grandslamtoernooi in Tokio beslag gelegd op het brons in de klasse -63kg. De 21-jarige Van Lieshout, die in mei al stuntte met brons op het WK in Qatar, was in de strijd om plek drie te sterk voor de Portugese Barbara Timo.

Ook Michael Korrel legde beslag op het brons in de klasse tot 100 kilogram.

Revanche Van Lieshout

De prestatie van Van Lieshout was knap gezien haar lange partijen in de vorige ronden. In de kwartfinales stond ze acht minuten op de tatami met de Japanse Kirari Yamaguchi, voor ze het hoofd moest buigen.

Vervolgens rekende ze in de eerste herkansingsronde na meer dan negen minuten af met de Canadese nummer een van de wereld, Catherine Beauchemin-Pinard. De laatste partij van de Nederlandse duurde aanzienlijk korter.

Na minder dan twee minuten was ze klaar met Timo, die eerder Geke van den Berg had uitgeschakeld.

Joanne van Lieshout in actie tijdens het WK in Qatar.

Van Lieshout werd in 2021 en 2022 wereldkampioene junioren en geeft dit jaar op indrukwekkende wijze haar visitekaartje af bij de senioren. Zo stuntte ze in mei met een bronzen medaille bij het WK in Qatar.

De toen nog 20-jarige Van Lieshout liet toen ook al zien over indrukwekkend uithoudingsvermogen te beschikken. In de halve finales boog ze pas in de vierde minuut van de toegevoegde tijd.

Bij het EK in Montpellier een maand geleden verloor ze in de herkansingen nog van Timo, op wie ze nu dus sportieve revanche heeft genomen.

Taaie tegenstander Korrel

Ook Korrel moest op de tanden bijten voor het brons in de klasse -100 kilogram. De mondiale nummer 3 was Gontsjigzoeren Batchoejag (IJF-8) na een gevecht van bijna acht minuten de baas in de strijd om de derde plek.

Michael Korrel won eerder dit jaar de grandslam van Parijs.

Korrel (29), begin vorige maand zevende op de EK, had het in de kwartfinales met waza-ari afgelegd tegen de Japanner Dota Arai. In de herkansingen herpakte Korrel zich met een zege op de genaturaliseerde Japanner Aaron Wolf, waarna hij de Mongoliër Batchoejag trof om het brons.

Batchoejag kreeg al vroeg twee strafjes, maar het lukte Korrel pas diep in de verlenging om een score te maken (waza-ari).

Vroege aftocht

Tornike Tsjakadoea (-60 kilogram) werd in de tweede ronde verslagen door Lee Ha-rim (IJF-2) uit Zuid-Korea.

Guusje Steenhuis (IJF-6) was in de klasse -78 kg in de herkansingen niet opgewassen tegen de Japanse Mizuki Sugimura,de nummer 86 van de wereld. Lieke Derks ging al in de eerste ronde onderuit.

In de klasse tot 52 kilogram strandde Naomi van Krevel in ronde twee tegen Khorloodoi Bishrelt uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Zaterdag zegevierde Sanne van Dijke op imposante wijze in de klasse tot 70 kilogram.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl