NOS Sport

Judowereld in vertwijfeling over 'spook-WK': niemand weet waarom, wanneer en waar

In een olympisch jaar, waarin normaal gesproken nooit een WK judo wordt georganiseerd, lijkt dat nu opeens wel te gebeuren. Maar in de judowereld weet niemand waarom, waar en wanneer dat het geval is. Kortom: een echt 'spook-WK'.

Gijs Ronnes, directeur topsport van de Nederlandse judobond snapt er ook nog weinig van. "Het is nog onzeker, of, waar en wanneer die is. Dat is zeker gek, raar en lastig voor de sporters om zich voor te bereiden op de Spelen."

Wat is er aan de hand?

Het olympisch kwalificatietraject voor de judoka's is volop bezig met begin volgende maand het EK in Frankrijk. Met potlood heeft de internationale judobond IJF nu een WK ingetekend, vlak voor de Spelen van Parijs. Naar de reden is het vooralsnog gissen. De IJF laat de NOS weten dat er nog niets bevestigd is en zegt niets over eventuele planning.

Bekijk hier het item over het spook-WK:

Waar en wanneer is het WK Judo? 'Dit is raar en onhandig'

De enige keer dat er wel een WK in een olympisch jaar is gehouden, was het WK dat vlak voor de door de coronapandemie uitgestelde Olympische Spelen van Tokio 2021 plaatsvond.

En nu zou de internationale judofederatie dus ook een WK willen, maar officieel is daar nog niets van bekend. Ondertussen gonst het van de geruchten bij de judoka's.

Michael Korrel, die uitkomt in de klasse tot 100 kilogram kent de verhalen: "Waar ze het nu over hebben, is zo'n zes weken voor de Spelen. En dan begrijp je wel, dat dat een bijzondere planning is. Iedereen moet voor zichzelf kijken of het handig is om mee te doen. Een WK is speciaal, maar je loopt snel een blessure op in judo en het is vlak voor de Spelen."

Directeur Topsport Gijs Ronnes

Onzekerheid troef dus bij de judoka's en de Nederlandse judobond. Vorig jaar maakte de judobond de interne plaatsingseisen voor de Spelen bekend. Het moest zo transparant mogelijk worden met harde eisen. De datum waarop de eindbalans zou worden opgemaakt is 28 mei 2024.

Het WK stond toen nog niet op de lijst en de vraag is: wat moet de bond met een WK dat misschien plaatsvindt vlak na deze peildatum? Want medailles bij een WK tellen zwaar, zeker een gouden WK-medaille betekent normaal gesproken een vrijwel zeker ticket richting Parijs.

Eén judoka per gewichtsklasse

Daar komt bij dat Nederland in diverse gewichtsklassen meerdere kandidaten heeft en er maar een judoka per gewichtsklasse naar de Olympische Spelen mag. Een WK volgend jaar kan het verschil maken. Michael Korrel strijdt bijvoorbeeld met Simeon Catharina om een olympisch ticket, maar hij probeert zich niet al te druk te maken.

"Op papier telt een eventueel WK niet mee, maar ik snap wel dat punten halen of een medaille meesnoepen op een WK je ticket naar Parijs kan verzegelen. Zelf denk ik dat ik er goed voor sta, ik heb het afgelopen jaar veel goede resultaten behaald. Ik ga mijn eigen ticket verdienen met de toernooien die er in ieder geval aankomen en dan zie ik het wel."

Judo Michael Korrel

Het mysterie rond het WK judo is een moeilijke kwestie waar de bond zich nog over moet buigen, zegt Gijs Ronnes: "We willen voor het eind van het jaar duidelijkheid hebben. Kunnen we de kwalificatie-eisen nog juridisch aanpassen, is het statistisch handig? Daarbij betrekken we coaches en judoka's. De komende tijd gaan we het daar over hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl