Dadelimporteur Yogi&Yousef
NOS Nieuws

Hogere rentes: crowdfunding voor ondernemers stuk duurder geworden

  • Gidi Pols

    redacteur Economie

  • Gidi Pols

    redacteur Economie

Ondernemers die geld lenen van de 'crowd' zijn dit jaar veel duurder uit. Dat blijkt uit een rondgang langs de grootste crowdfundplatforms. Bij dit soort diensten kunnen ondernemers geld lenen van individuen in plaats van bijvoorbeeld de bank.

Crowdfunding kan een interessante optie zijn voor startende ondernemingen of bedrijven die de bank als een hoog risico zien. Dadelimporteur Yogi&Yousef uit Heemstede is zo'n bedrijf.

"Als jong bedrijf had ik nog geen track record. Bovendien weten ze bij de bank niet zo goed hoe ze dadels uit Saudi-Arabië moeten inschatten", zegt oprichter Jochem 'Yogi' Geheniau. De bank wilde zijn huis als onderpand. "Daar had ik geen zin in. Dus heb ik al mijn groeistappen gefinancierd via crowdfunding."

Dadelpoeder

In 2021 haalde hij bijvoorbeeld een miljoen euro op bij ruim 500 huis-tuin-en-keukenbeleggers. Voor hun uitgeleende euro's betaalde Geheniau 5 procent rente. Het gaf hem de kans om de import van dadels op te schalen. "Elk jaar hebben we meer voorraad nodig. We halen nu bijna 750.000 kilo dadels per jaar hierheen."

Inmiddels wil Geheniau ook dadelpoeder gaan produceren, als alternatief voor suiker. En dus klopte de ondernemer opnieuw aan bij het publiek. Zijn kosten nu: 9 procent rente.

"Mijn opbrengst valt daardoor lager uit", zegt Geheniau. "Komende jaren moet ik misschien maar op vakantie in Nederland."

Concurreren met de spaarrente

Ook andere ondernemers merken dat geld ophalen via crowdfundplatforms duurder is geworden. Op Collin Crowdfund, het grootste platform van Nederland, liep de gemiddelde rente op van 6,6 procent in oktober 2021 naar 8,6 procent in oktober dit jaar. Bij concurrent Duurzaam Investeren ging het rentepercentage zelfs van 4,7 naar 8,3.

"Ik concurreer met de spaarrente", zegt Geheniau. Hij merkt bovendien dat het langer duurt om investeerders te vinden. "Twee jaar geleden was dat miljoen binnen een halfuur volgetekend. Nu duurde het een paar weken om 1,3 miljoen op te halen."

Het duidt erop dat kleine beleggers meer alternatieven hebben. Opgestuwd door de renteverhogingen van de centrale bank, lopen ook de rentes van spaarrekeningen inmiddels op. Spaarders kunnen tegenwoordig al makkelijk 2,5 procent rente krijgen op spaargeld. Terwijl de tijd van geen of zelfs negatieve rente nog vers in het geheugen ligt.

Weinig terughoudendheid

"De rente is gewoon gestegen", zegt ook Jeroen ter Huurne, directeur van Collin Crowdfund. "De belegger verwacht meer rente, omdat de alternatieven ook meer rente opleveren." Toch ziet hij de interesse voor crowdfunding niet afnemen bij beleggers. "We zijn afgelopen jaar weer met 40 procent gegroeid."

En hoewel geld ophalen duurder wordt, merkt Ter Huurne ook geen extra voorzichtigheid bij ondernemers. "Grappig genoeg temperen wij juist vaak ondernemers. Die willen zo graag de investering ophalen dat ze bijvoorbeeld 9 procent rente voorstellen. Wij zeggen dan: met 8 procent trek je de beleggers ook wel."

Met strengere regels bij banken blijft geld ophalen via crowdfunding voor bepaalde ondernemers simpelweg een aantrekkelijke optie. "Banken willen geen snelgroeiende bedrijven die actief zijn in andere delen van de wereld financieren", zegt Floriaan van Bemmelen op basis van zijn eigen ervaringen. Met zijn bedrijf Resonandina verhuurt hij dure medisch apparatuur aan ziekenhuizen in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

In juni haalde het bedrijf een half miljoen op tegen 8 procent rente, vorige maand betaalde Resonandina al 10 procent om groeigeld binnen te kunnen halen. "Het wordt duurder", erkent hij, maar hij is voorlopig niet van plan ermee op te houden. "Als we geld in Latijns-Amerika moeten ophalen betalen we 25 procent rente. Dus dan valt die 10 procent via crowdfunding in Nederland nog mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl