NOS NieuwsAangepast

Europese Centrale Bank trapt op de rem met renteverhogingen

De Europese Centrale Bank (ECB) laat de recordrente van 4 procent voorlopig voor wat hij is. Het is voor het eerst in lange tijd dat de rente niet wordt verhoogd om de stijgende prijzen in de eurozone tegen te gaan. De ECB trapt op de rem omdat de inflatie in september "aanzienlijk" is afgenomen.

De centrale bank had al laten doorschemeren dat de rente niet verder omhoog zou gaan. Een renteverlaging lag niet op tafel. De ECB verwacht nog altijd dat de inflatie te lang te hoog blijft en het doel is om die naar ongeveer 2 procent terug te brengen. In september stond de inflatie in de eurozone op 4,3 procent.

Nadat de ECB juli vorig jaar de rente van -0,5 naar nul procent bracht, schoot diezelfde rente per ECB-vergadering flink omhoog. September dit jaar werd een recordstand van 4 procent bereikt. Door de hoge rente wordt het voor bedrijven en consumenten lastiger om geld te lenen. Dat moet de economie afkoelen en daarmee de stijgende prijzen dempen.

Zo lang als nodig

De ECB zegt dat de hoge rente inmiddels al "krachtig doorwerkt" in de voorwaarden om geld te lenen in de eurozone. "Dit tempert de vraag meer en meer en helpt zo de inflatie naar beneden te krijgen."

In een toelichting herhaalde president Christine Lagarde dat de ECB de rente zo lang als nodig hoog blijft houden. "We moeten terug naar een structurele inflatie van 2 procent, op een geleidelijke manier", zei ze opnieuw. Volgens haar blijkt uit alle cijfers dat dit doel op de middellange termijn gehaald zal worden. "Maar ondertussen blijft de inflatie te lang te hoog, net als de prijsdruk."

Door de flink gestegen ECB-rente loopt de spaarrente langzaam omhoog, maar tegelijk merken consumenten dat een nieuwe hypotheek krijgen lastiger wordt. Aan een verlaging denkt de ECB nog niet, benadrukte Lagarde. "Dat is erg prematuur. Ons doel is prijsstabiliteit. En daar zijn we nog niet. Dat we vandaag stoppen met verhogen betekent niet dat we niet nog een keer zullen verhogen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl