Politieauto's en tractoren na het incident in Heerenveen op 5 juli 2022
NOS NieuwsAangepast

80 uur taakstraf voor agent die op trekker schoot tijdens boerenprotest

De politieagent die in juli vorig jaar op een tractor met een 16-jarige bestuurder schoot tijdens een boerenprotest in Heerenveen is veroordeeld tot tachtig uur taakstraf. Ook krijgt hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand, met een proeftijd van een jaar. De agent is schuldig bevonden aan poging tot doodslag.

De man gebruikte op 5 juli vorig jaar zijn vuurwapen tijdens een demonstratie tegen het stikstofbeleid in de buurt van de A32. De jongen reed met zijn trekker langs een politieblokkade. Op dat moment schoot de agent in zijn richting. De agent verklaarde in de rechtbank dat hij vreesde dat er op de politie ingereden zou worden.

De rechtbank acht bewezen dat de bestuurder van de tractor dodelijk geraakt had kunnen worden. Door gericht te schieten op de cabine heeft de agent die mogelijkheid op de koop toe genomen. De kogel raakte de jongen niet, maar kwam wel in de cabine terecht, niet ver van zijn hoofd vandaan.

Zwaarder dan de eis

Het vonnis wijkt af van de eis van het Openbaar Ministerie, dat alleen een maand voorwaardelijke cel had geëist. Maar de rechtbank vindt dat er ook een onvoorwaardelijke taakstraf moet worden opgelegd, omdat er anders geen recht wordt gedaan aan de aard en ernst van het feit.

Wel wordt rekening gehouden met verzachtende omstandigheden. Zo moet het proces volgens de rechtbank zwaar zijn geweest voor de agent, die "slechts zijn taak goed heeft willen uitvoeren". Ook is hij na het incident in gesprek gegaan met de ouders.

"Hij was een heel klein moment recht voor me", zei de agent in de rechtszaal. "Ik was bang dat ik of mijn collega's letsel zouden oplopen."

Uit camerabeelden na het incident bleek volgens het Openbaar Ministerie dat er geen sprake was van inrijden op de politie, omdat de trekker alleen langs de blokkade zou rijden. Nog drie andere agenten trokken hun pistool, waarbij een van hen ook een waarschuwingsschot loste.

De beschoten jongen werd in eerste instantie ook verdacht van poging tot doodslag, omdat hij langs een politieblokkade reed. Later werd duidelijk dat hij niet werd vervolgd.

Jongen is tevreden

De 16-jarige jongen en zijn familie laten weten tevreden tevreden te zijn met het vonnis van vandaag. "Het voelt als een vorm van gerechtigheid naar hem en zijn familie toe", zegt advocaat van de familie Corinne Jeekel. Volgens haar geeft de zwaardere straf dan de eis van het OM aan "hoe serieus de rechtbank naar deze situatie heeft gekeken".

De advocaat van de agent, Tjalling van der Goot, kan nog niet zeggen of zijn cliënt in hoger beroep gaat. Hij noemt het een "heel zware straf" voor een inschattingsfout. De eerste reactie van de agent was volgens de advocaat: "Het valt mij vies tegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl