Joao Pedro (Brighton) viert zijn treffer

Brighton wint bij AEK en gaat door in Europa League

Brighton & Hove Albion heeft in Europa League-groep B een 1-0 zege geboekt bij AEK Athene. De Engelsen zijn daardoor met tien punten onbereikbaar geworden voor de Grieken.

Amrabat bedrijvig

Brighton, dat verrassend thuis met 3-2 had verloren, liet in de beginfase zien met offensieve intenties naar Griekenland te zijn gekomen en dat leidde tot kleine kansjes voor de nummer acht van de Premier League. Maar al snel nam de thuisploeg, waarin ook de in het Noord-Hollandse Huizen opgegroeide Nordin Amrabat zich herhaaldelijk liet gelden, het initiatief over.

Tot grootse reddingen hoefde Oranje-doelman Bart Verbruggen niet te komen, maar Orbelin Pineda en Steven Zuber dwongen hem wel tot actie. Die laatste trof kort voor rust de paal met een uithaal waar de kansloze Nederlandse doelman alleen maar naar kon kijken.

Nordin Amrabat (AEK) links, in duel met Brighton

Ook na de pauze ging de thuisploeg op zoek naar de broodnodige drie punten en Mijat Gacinovic zette Verbruggen aan het werk. Maar de openingsgoal viel aan de andere kant. AEK-aanvoerder Damian Szymanski tikte de voet aan van João Pedro, die hoogstpersoonlijk de toegekende strafschop benutte: 0-1.

Daarmee was het leed nog niet geleden voor de Grieken. Die moesten halverwege de tweede helft met tien man verder nadat Gacinovic na een overtreding op Joël Veltman zijn tweede gele kaart incasseerde.

Nadat Evan Ferguson nog een kans op de 0-2 verprutst had, schoot aan de andere kant Orbelin Pineda hard voorlangs bij de aan de grond genageld staande Verbruggen. Tot meer gevaar kwam de thuisploeg niet meer.