Aardbevingsschade in het gaswinningsgebied
NOS Nieuws

10.000 Groningers moeten langer wachten op smartengeld

Iets meer dan 10.000 Groningers in het aardbevingsgebied moeten langer wachten op duidelijkheid over smartengeld. Volgens planning zouden ze uiterlijk vandaag horen of ze recht hebben op een immateriële vergoeding, maar dat wordt uiterlijk eind maart.

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft meer tijd nodig om uit te zoeken of deze groep gedupeerden daadwerkelijk recht heeft op een (aanvullende) vergoeding, meldt RTV Noord.

Bij smartengeld gaat het niet om een vergoeding voor schade aan het huis, maar een vergoeding voor ernstig leed, stress en verdriet door de gevolgen van de gaswinning. Er zijn twee regelingen voor immateriële schade: eentje voor volwassenen en een regeling voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Bewoners krijgen een bedrag van 1.500, 3.000 of 5.000 euro.

Hoogste vergoeding

In het verleden hebben ongeveer 85.000 Groningers een aanvraag gedaan voor smartengeld. De verwerking van die aanvragen liep vertraging op toen de regelingen afgelopen najaar werden aangepast. Zo krijgt iedereen binnen een gezin nu hetzelfde bedrag en krijgen gedupeerden die te maken hebben met sloop en nieuwbouw automatisch de hoogste vergoeding.

De afgelopen maanden heeft het IMG uitgezocht wie in aanmerking komt voor een (hogere) vergoeding. In totaal heeft het schadeloket 70.000 dossiers opnieuw bekeken. De meesten daarvan hebben inmiddels duidelijkheid, maar voor ruim 10.000 gedupeerden duurt dat dus langer.

Niet handmatig

De vertraging komt door een probleem met het computersysteem, laat het IMG weten. "We moeten soms gegevens met elkaar combineren, zoals informatie van de Nationaal Coördinator Groningen en de Basisregistratie Personen. Het ophalen van die informatie is nog niet geautomatiseerd en dat kunnen we voor zoveel dossiers niet handmatig doen. Daar moeten we iets voor bouwen in onze systemen en dat kost tijd."

Door de vertraging zal het ook langer duren voordat er weer nieuwe aanvragen mogelijk zijn. Sinds deze zomer kunnen inwoners van het bevingsgebied geen aanvraag meer indienen voor immateriële schade. In december maakt het schadeloket bekend wanneer dat wel weer kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl