NOS Nieuws

Studenten kampen ook twee jaar na corona met psychische klachten

Ook twee jaar na corona heeft een aanzienlijk deel van de studenten nog steeds last van angstklachten of depressie. Dat blijkt uit de nieuwe Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik studenten in het hoger onderwijs. Het RIVM en het Trimbos-Instituut deden onderzoek onder 32.000 studenten.

Ook in 2021, nog tijdens de coronapandemie, werd een meting gedaan en de resultaten van nu geven volgens het RIVM grofweg hetzelfde beeld als toen. Een derde van de studenten geeft 'het leven' een cijfer 7 of hoger. Tegelijkertijd heeft een groot deel van de ondervraagden psychische klachten en stress. Vooral internationale studenten en studenten met een migratie-achtergrond hebben daar last van.

Lichtpuntje

Er is wel een lichtpuntje ten opzichte van twee jaar geleden, stelt onderzoeker Jolien Dopmeijer in het NOS Radio 1 Journaal: "Wat we in ieder geval zien is een afname van de prestatiedruk en eenzaamheid. Dat laatste is zeker te verklaren, omdat we de laatste keer tijdens de lockdownperiode hebben gemeten."

Dopmeijer benadrukt dat er nog steeds veel klachten zijn onder studenten. Bijna 60 procent kampt met 'emotionele uitputtingsklachten'.

Ook het alcoholgebruik is fors, zegt de onderzoeker. "We hebben gekeken naar de afhankelijkheid van alcohol en wanneer het riskant wordt en je richting een verslaving gaat. Dat gedeelte is 40 procent." Dat is niet veranderd; in het vorige onderzoek lag het percentage ook op 40 procent.

Studenten aan tafel

De onderzoeker noemt het positief dat er meer aandacht is binnen de onderwijsinstellingen voor het welzijn van studenten. Ook vragen studenten zelf meer hulp en is de weg ernaartoe makkelijker te vinden, blijkt uit het onderzoek.

Om die beweging voor te zetten, wordt vandaag het programma Studentenwelzijn gelanceerd. Er wordt daarmee aan een plan gewerkt om het welzijn van studenten te verbeteren, veel onderwijsinstellingen doen mee.

Maar volgens Dopmeijer is er nog een lange weg te gaan en ligt de bal niet alleen bij onderwijsinstellingen. "Je ziet bij studenten veel zorgen over maatschappelijke onderwerpen: hoe ze de hoge lasten moeten betalen, de klimaatcrisis, de politieke organisatie en oorlogen. Studenten zitten niet aan tafel als het gaat om het maken van toekomstbeleid." Dopmeijer hoopt dat studenten ook over dit soort onderwerpen mogen meebeslissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl