In India wordt de Amerikaanse-Canadese sikh-leider Gurpatwant Singh Pannun als terrorist gezien
NOS Nieuws

VS beschuldigt India van mislukte moordaanslag op sikh in New York

De Verenigde Staten beschuldigen India ervan opdracht te hebben gegeven voor de mislukte moordaanslag op een sikh in New York. Een 52-jarige Indiër die wordt aangeklaagd zou hebben samengewerkt met een Indiase regeringsfunctionaris, heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt.

Doelwit van de aanslag zou een Amerikaan van Indiase komaf zijn die zich hard maakt voor het opzetten van een onafhankelijke staat voor de sikhs in India, een religieuze minderheid die overwegend in de deelstaat Punjab woont. India ziet de separatisten in het buitenland als een bedreiging omdat ze aanslagen zouden kunnen uitvoeren.

Eerder zei de VS ook al een andere moordaanslag te hebben verijdeld. Toen ging het om de Amerikaanse-Canadese sikhleider Gurpatwant Singh Pannun. Het Witte Huis zei toen de moordpoging "op het allerhoogste niveau" te hebben aangekaart bij India, omdat er aanwijzingen waren dat de regering erbij betrokken was.

Pannun is een van de belangrijkste leiders van de zogenoemde Khalistan-beweging, die een eigen staat wil stichten voor sikh in India. Sikhs vormen zo'n 2 procent van de Indiase bevolking, dat komt neer op bijna 30 miljoen mensen.

Moord op sikh in Canada

Afgelopen zomer werd in Vancouver de sikh-separatist Hardeep Singh Nijjar vermoord. De 45-jarige Nijjar werd in juni doodgeschoten door gemaskerde mannen in de buurt van een sikhtempel in de stad Surrey in Brits-Columbia. Aanhangers van de religieuze leider houden India verantwoordelijk.

Ook de Canadese premier Trudeau beschuldigde India van betrokkenheid. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de aantijgingen van Trudeau absurd en ongefundeerd. De kwestie liep zo hoog op dat een Indiase topdiplomaat het land werd uitgezet.

Als reactie daarop zette India ook Canadese diplomaten uit. In Canada is een grote diaspora van sikhs: daar wonen de meeste sikhs na Punjab.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl