Het spoor tussen Vlissingen en Roosendaal
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Verzakkingen op Zeeuws spoor vanwege regen, komende dagen beperkingen

Op het traject tussen Vlissingen en Roosendaal rijden de komende dagen minder treinen vanwege verzakkingen in het spoor, meldt ProRail. Volgens de spoorbeheerder is het spoor op meerdere plaatsen verzakt door de zware regenval van de afgelopen tijd.

Bij de spoorbeheerder zijn elf meldingen binnengekomen van verzakkingen op het traject. "Het gaat over verzakkingen over een lengte van 53 kilometer, waarvan één verzakking 12 kilometer lang zou zijn", zegt een woordvoerder van de spoorbeheerder tegen Omroep Zeeland.

Tot die verzakkingen zijn hersteld, kunnen de treinen slechts met 40 kilometer per uur rijden over het spoor. Daardoor kan er volgens ProRail tussen Vlissingen en Roosendaal maar één trein per uur rijden. De beperkingen zijn vandaag al ingegaan.

Meer treinen en hevige regen

Volgens de woordvoerder is het niet voor het eerst dat er verzakkingen zijn aan het Zeeuwse spoor, maar is het wel uitzonderlijk dat de verzakkingen verspreid zijn over zo'n lengte.

"In Zeeland heb je natuurlijk een ondergrond van klei", legt de woordvoerder uit. "Bij hevige regenval kan het water niet goed weg. We hebben nu te maken met de natste maanden ooit en die combinatie zorgt ervoor dat dit soort verzakkingen gebeuren."

Ook zijn er sinds december 2021, vanwege een aangepaste dienstregeling tussen Vlissingen en Roosendaal, meer treinen gaan rijden. Dat leidt volgens ProRail ook tot extra druk op het spoor.

Herstellingen aan gehele lengte spoor

In de nacht van zondag op maandag wordt het spoor hersteld. Normaal gesproken wordt er bij mankementen aan het spoor een controle op de desbetreffende plek uitgevoerd. Dat wordt nu niet gedaan, omdat het zo'n lang stuk is. Dat zou betekenen dat het treinverkeer langere tijd gestremd is, zegt de spoorbeheerder.

Daarom wordt in de nacht van zondag 3 op maandag 4 december over de gehele lengte van 53 kilometer aan het spoor hersteld. "De verwachting is dat maandag alle treinen weer volgens dienstregeling kunnen rijden", meldt ProRail.

Advertentie via Ster.nl