NOS Nieuws

November nu al recordnat, herfst lijkt een na warmste en natste te worden

November is nog niet voorbij, maar is nu al de natste novembermaand ooit gemeten door het KNMI. Er viel een dubbele hoeveelheid regen, 150 millimeter, in vergelijking met de gemiddelde 75 mm. Het wordt zeer waarschijnlijk de op een na natste en warmste herfst sinds het begin van de metingen in 1901.

Ook oktober was een kletsnatte maand, zelfs voor Nederlandse herfstbegrippen. Dit is deels terug te verklaren door de aanhoudende westenwind, die Nederland in dit jaargetijde steevast regen oplevert. Ook was het water van de Atlantische Oceaan veel warmer dan normaal, wat tot nog meer regen heeft geleid.

In De Bilt viel in oktober een absoluut record aan regen: 218 mm. Maar dat was een regionale uitschieter, zoals te zien is op deze KNMI-kaart:

De hoeveelheid regen die plaatselijk viel in oktober

Het gemiddelde van de KNMI-hoofdstations werd uiteindelijk 149 millimeter, een hoeveelheid neerslag die in de top-3 komt van natste gemeten oktobermaanden is gekomen.

November werd uiteindelijk dus nog iets regenachtiger. En wederom was het een zeer zachte herfstmaand. De meteorologische herfst, die loopt van 1 september tot en met 30 november, was gemiddeld bijna 2 graden warmer dan gebruikelijk in de afgelopen drie decennia.

In september sneuvelde eveneens een aantal weerrecords, onder meer vanwege de zomerse temperaturen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl