Boeren pompen water van hun land op Goeree-Overflakkee, waar op 14 oktober 120 mm. regen viel
NOS Nieuws

Oktober was kletsnat en superzacht

De maand oktober was kletsnat en superzacht. Sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906 viel in De Bilt niet zo veel regen in deze maand: 218 millimeter.

In de rest van het land viel gemiddeld ook veel neerslag. Normaal valt in oktober ongeveer 75 millimeter, maar dit jaar was dat 140 millimeter.

De paraplu moest dus uit de kast, maar de winterjas kon blijven hangen: oktober eindigde op de zesde plek in de top-10 van warmste oktobermaanden sinds 1901. De gemiddelde temperatuur in De Bilt was 13,2 graden, waar die normaal gesproken rond de 10,9 graden ligt.

De maand begon met een warm staartje van september. In Beek, bij Maastricht, werd toen een temperatuur van 26,1 graden gemeten, maar half oktober sloeg het weer om en werd het regen, regen en nog eens regen.

Dat was het gevolg van storm Babet die over de Britse Eilanden richting Denemarken en Zweden raasde. In Nederland kwam het niet tot een storm, maar het lagedrukgebied veroorzaakte vooral veel neerslag en wind.

Ook leidde Babet tot een uitzonderlijk sterke oostenwind, waardoor veerboten naar de Wadden last hadden van extreem laagwater.

De zon scheen in oktober iets minder dan normaal: 110 zonuren tegenover 120 zonuren normaal.

Storm Babet leidde in Denemarken, Duitsland en het VK wel tot schade en overlast. Bekijk de beelden:

Vier doden en veel schade door storm Babet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl