NOS Voetbal

AZ tussen hoop en vrees, ook bij zege op Zrinjski: 'Villa moet handje helpen'

AZ sluit zich in Conference League af voor randzaken: 'Hebben een taak: winnen'

Hoe vaak denkt AZ-trainer Pascal Jansen terug aan die merkwaardige septemberavond in het Bosnische Mostar? Op papier zou de halvefinalist van de vorige editie van de Conference League - het derde Europese bekertoernooi - geen problemen moeten hebben met Zrinjski, het zwakste broertje uit de groep.

Die veronderstelling kwam in de eerste helft ook uit. Maar na rust ontvouwde zich een onwaarschijnlijk scenario: AZ gaf een 3-0 voorsprong uit handen en verloor zelfs nog met 4-3. Morgenavond is de thuiswedstrijd.

"Of ik geslapen heb na die wedstrijd?", denkt Jansen terug aan die eerste speeldag. "Vooral de nacht in Bosnië zelf heb ik niet geslapen. En ook de nacht erna ging het nog moeizaam. Het is nog altijd moeilijk te bevatten wat daar is gebeurd. We hebben zeker iets recht te zetten."

Salonremise

"Die drie punten uit Bosnië hadden we er graag bij gehad", vervolgt Jansen. "Maar dit is de realiteit. Het is een gek scenario in onze poule. Wij moeten ons richten op wat we zelf kunnen beïnvloeden en dat is de wedstrijd winnen. En dan moeten we afwachten. Het is een heel vreemde situatie."

Die kans krijgt AZ donderdag om 18.45 uur in eigen stadion. Maar pas rond een uur of 23.00 uur weten de Alkmaarders wat het resultaat waard is. Een gelijkspel bij Aston Villa-Legia Warschau betekent namelijk dat de knock-outfase voor AZ onbereikbaar wordt.

Jansen heeft de rekensom ook gemaakt. "Het zou een salonremise kunnen worden", oppert hij. "Maar ik ga ervan uit dat ze hun plicht doen. Aston Villa is gewoon een heel goede ploeg, die ontzettend goed bezig is. Als wij klaar zijn met onze wedstrijd, ga ik zeker nog even kijken naar die wedstrijd."

Sterker, AZ moet hopen op een Engelse zege, want alleen dan kan AZ over twee weken met een overwinning in Warschau alsnog doorstoten. Lastig, maar niet onmogelijk.

AZ scheerde dit jaar al vaker langs de rand van uitschakeling. In de play-offs voor de Conference League verspeelde het tegen het Noorse Brann Bergen ook een ruime voorsprong (1-3), maar stootte uiteindelijk toch door na strafschoppen.

Voor verdediger David Møller Wolfe, die in de zomer overkwam van Brann Bergen, was die wedstrijd tegen zijn voormalig ploeggenoten extra bijzonder. Het hoogtepunt van zijn debuutjaar in Alkmaar moet nog komen, hopelijk in een verder stadium van de Conference League.

David Møller Wolfe viert de winnende treffer van Vangelis Pavlidis tegen Legia Warschau.

"Helaas hebben we het niet meer in eigen hand", vertelt hij. "Maar we moeten gewoon ons werk doen en hopen dat we een handje geholpen worden door Villa."

Spelen met Haaland

De 21-jarige Noor lijkt zich steeds beter te voelen in het systeem van AZ, met aanvallende vleugelverdedigers. Vorige week maakte hij zelfs zijn debuut in het Noorse elftal in de oefeninterland tegen de Faerøer (2-0). Daar speelde hij een helftje samen met Erling Haaland.

"Als ik bij AZ kom, dan gaan nieuwe deuren open", glundert Wolfe. "Zoals die voor het nationale team."

Tegen FC Volendam afgelopen weekend gaf Møller Wolfe zijn eerste assist voor AZ. In die wedstrijd koos Jansen voor een ander middenveld met routinier Jordy Clasie en de Portugees Tiago Dantas als controleurs en Sven Mijnans als aanvallende middenvelder.

Mijnans kwam echter niet ongeschonden uit de strijd en dat zou kunnen betekenen dat Dani de Wit terugkeert in de basis van AZ. Of niet? Jansen: "We hebben gekozen voor een iets andere bezetting op het middenveld, dat geeft een andere dynamiek. Een andere koers varen is niet heel logisch, maar ik sluit het ook niet uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl