Yvette Broch in 2017 in Oranje
NOS Sport

Broch kondigt bij terugkeer Oranje einde handbalcarrière aan: 'Spelen mooi einde'

Yvette Broch heeft bij haar terugkeer in het Nederlands team ook direct aangekondigd dat ze na dit seizoen een punt zet achter haar handbalcarrière. "Dit is mijn laatste seizoen", vertelt ze voorafgaand aan het WK, dat voor Oranje donderdag begint met een groepswedstrijd tegen Argentinië.

De 32-jarige Broch had voor dit seizoen - voordat ze wist dat haar interlandcarrière nieuw leven ingeblazen zou worden - al besloten dat het haar laatste zou zijn. "Ik voelde het vorig jaar al", aldus Broch, die bij de Hongaarse topclub Györi speelt.

De 118-voudig international pakte met Oranje zilver (2015) en brons (2017) op een WK en ook zilver op het EK in 2016. Met Györi won ze in 2017 en 2018 de Champions League.

'Dit voelt kloppend'

"Het einde zat er sowieso al aan te komen natuurlijk en ik had zoiets van: het volgende seizoen ga ik in als mijn laatste seizoen en dat voelt gewoon heel kloppend. Daar heb ik niet heel lang over na hoeven denken, heel eerlijk."

Het is niet de eerste keer dat Broch haar loopbaan gaat beëindigen. In 2018 besloot ze al eens abrupt te stoppen met handbal, maar drie jaar later maakte ze toch haar rentree. In 2020 keerde ze ook weer terug bij het Nederlands team, maar ze ging niet meer naar de Olympische Spelen in Tokio omdat ze zich niet wilde laten vaccineren tegen het coronavirus.

Broch kondigt bij terugkeer Oranje afscheid aan: 'Niet lang over nagedacht'

De afgelopen maanden had Broch al herhaaldelijk contact met bondscoach Per Johansson en Oranje-international Estavana Polman over een terugkeer in Oranje. "Estavana bleef me maar stalken de afgelopen tijd", lacht ze. Voor de ervaren cirkelspeelster, die meerdere keren de boot afhield, gaf de blessure van Merel Freriks de doorslag.

"Het is nu een heel andere situatie", legt ze uit. "Nu is mijn rol gewoon het helpen van het team. Dan ga ik ook heel anders een toernooi in. Nadat Merel geblesseerd was geraakt, belde Per nog een keertje met de vraag of ik wilde helpen en ik voelde aan alles: dat wil ik graag."

En nu ze bij het WK weer in het Oranje-shirt te bewonderen is, gloren ook de Olympische Spelen weer aan de horizon. "Voor elke sporter is het mooi om zo je carrière af te kunnen sluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl