NOS Sport

Na roerige periode keert handbalster Broch toch terug bij Oranje voor WK

Yvette Broch keert terug bij het Nederlands vrouwenhandbalteam. De ervaren cirkelspeelster voegt zich bij de WK-selectie van Oranje, waar Merel Freriks deze week uitviel door een zware knieblessure.

Volgens bondscoach Per Johansson kan Broch "met haar ervaring en persoonlijkheid van grote waarde kan zijn voor het team". De 118-voudig international heeft een roerig verleden met het Nederlands team. Broch maakte jarenlang deel uit van het Nederlands team, won medailles op EK's en WK's en kwam in 2016 uit op de Olympische Spelen.

Niet vaccineren

In 2018 besloot ze abrupt te stoppen, om later met nieuwe energie haar carrière weer voort te zetten. In 2020 keerde ze ook weer terug bij het Nederlands team, maar besloot niet mee te gaan naar de Spelen in Tokio. Broch wilde zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus en was bang dat ze als gevolg daarvan tijdens het evenement in Tokio in een isolement zou komen.

Vervolgens ging de deur naar Oranje open, dicht, en weer open. Broch stelde zich beschikbaar, maar toen bondscoach Johansson een jaar geleden aangaf haar er graag weer bij te halen, ving hij bot.

"Het is mijn taak om de beste speelsters van Nederland in het nationale team te krijgen" zei de bondscoach. "Ik heb haar vanmorgen weer gebeld en toen heeft ze gezegd dat ze beschikbaar is en mee wil naar het WK. Ik durf niet te zeggen waarom ze nu wel ja heeft gezegd; dat moet je echt aan haar vragen. Haar verleden is voor mij nooit een punt geweest."

Polman blij met Broch: 'Te gek dat Yv terug is, met haar ervaring meer kans'

Nu maakt Broch deel uit van de selectie voor het WK, dat eind november begint in Noorwegen, Zweden en Denemarken. De handbalsters beginnen op 30 november met een wedstrijd tegen Argentinië.

'Beetje meer kans'

Teamgenoot Estavana Polman reageerde verheugd op de komst van Broch. "Vreselijk voor Merel natuurlijk, zo'n zware blessure. Maar Yv... Heel blij dat dit de oplossing is voor een geblesseerde speelster. We kunnen haar goed gebruiken, met haar ervaring. Met Yv in je team heb je toch een klein beetje meer kans."

Voordat de ploeg afreist naar Denemarken, spelen ze nog twee oefenwedstrijden in eigen land: zaterdag en zondag tegen Hongarije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl