Dione Housheer was met vijf treffers mede-topscorer tegen Hongarije

Handbalsters winnen in voorbereiding op WK oefenduel van Hongarije

De Nederlandse handbalsters hebben de eerste van twee oefenwedstrijden tegen Hongarije in een overwinning omgezet. In het topsportcentrum in Rotterdam werd het 25-23 voor de ploeg van bondscoach Per Johansson.

Zondagmiddag oefent Oranje in Almere nogmaals tegen Hongarije, voordat het afreist naar Denemarken voor het WK, dat verder ook in Zweden en Noorwegen wordt gehouden.

Voor rust was het vooral een strijd tussen de twee goalies van beide teams. Yara ten Holte was goed op dreef voor Oranje, Blanka Biro stond sterk in het Hongaarse doel. Het leverde een 12-9 ruststand op in het voordeel van Oranje.

Na rust kwam Nederland beter in het spel en mocht het Dione Housheer danken dat zij met drie doelpunten de stand naar 18-12 tilde. WK-ganger Hongarije vocht zich daarna terug tot 22-20, maar Nederland bleef de marge van twee doelpunten houden.

Housheer en Angela Malestein waren de topscorers aan Nederlandse zijde, met elk vijf doelpunten.

Broch nog niet van de partij

Yvette Broch ontbrak in de wedstrijd tegen Hongarije en zal ook zondag niet in actie komen. De cirkelspeelster sluit dinsdag pas aan bij Oranje, dat het WK op donderdag 30 november begint met een groepswedstrijd tegen Argentinië.

Broch is door Johansson overgehaald terug te keren bij het Nederlands team als vervanger van de met een zware knieblessure uitgeschakelde Merel Freriks.

Broch maakte furore in het Nederlands team dat zilver won op het WK van 2015 en brons op het WK van 2017. In 2018 stopte ze, eind 2020 kwam ze weer terug bij Oranje, maar haakte ze af voor de Spelen in Tokio.