NOS Sport

Hamilton uit twijfels na zwaar F1-seizoen: 'Ligt het aan mij of aan de auto?'

Zelfs Formule 1-legende Lewis Hamilton twijfelt wel eens aan zichzelf, zeker na het voor hem loodzware seizoen. Bij de BBC vertelde hij over die twijfels. "Wie zegt dat 'ie die niet heeft, leeft zelf in ontkenning."

"Is it me or the car?". Er waren tijden dat Hamilton en zijn Mercedes één leken te zijn, in de jaren tussen 2014 en 2020. Nooit eerder was een coureur zo dominant als de Brit toen was. Het leverde hem zeven wereldkampioenschappen op.

Maar de afgelopen twee jaar was dat weg. De auto van Mercedes vertoonde meer en meer zwakke punten en ook Hamilton zelf ging soms de fout in.

"Na zulke seizoenen vraag je je toch af of je het nog altijd in je hebt", zegt de 38-jarige coureur. "Ik mis die magische momenten waarop alles samenkomt, de auto en ik. Die klik is iets heel bijzonders: daar ben je als coureur altijd naar op zoek."

Overleven

Na de laatste grand prix van het seizoen, zondag in Abu Dhabi, maakte Hamilton de indruk er wel even klaar mee te zijn. Hij had een slechte kwalificatie achter de rug en eindigde de race als negende.

Hij was blij dat het erop zat. 2023 was namelijk een jaar van 'overleven' geweest. "Ik had vorig seizoen om bepaalde aanpassingen aan de auto gevraagd, maar die waren voor de eerste race in Bahrein niet doorgevoerd."

Inmiddels heeft Hamilton al twee jaar geen grand prix meer gewonnen. Toch heeft hij de hoop dat Mercedes erin slaagt weer een winnende auto te ontwikkelen niet opgegeven.

"We hebben nu weer een stip op de horizon", zegt Hamilton. "Dat heeft de laatste twee jaar ontbroken. Op de achtergrond is er al heel veel gebeurd. We begrijpen de auto in ieder geval een stuk beter dan voorheen."

Beste coureur

Zijn teambaas Toto Wolff lijkt nog altijd het volle vertrouwen in Hamilton te hebben. De Oostenrijker prees hem na de GP van Abu Dhabi, waar Hamilton het seizoen als derde in het WK besloot, de hemel in.

"Lewis had in Abu Dhabi voor zijn doen een slecht weekend, maar hij blijft de grootste coureur ter wereld. Als we hem een goede auto geven, gaat hij zonder twijfel weer meedoen om de titel."

Zondag zei Hamilton zich 'eventjes nergens op te verheugen'. Maar over een maand of twee begint voor hem een cruciale fase. Hij zal zich vol gaan bemoeien met de ontwikkeling van een nieuwe Mercedes, zodat hij met een goed gevoel mee kan rijden op de testdagen in Bahrein in februari volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl