Toto Wolff
NOS Sport

'Verbijsterde' Wolff wil ingrijpende veranderingen na 'slechtste weekend in 13 jaar'

Mercedes' slechtste prestatie sinds hij teambaas is, bewijst volgens Toto Wolff dat ingrijpende veranderingen bittere noodzaak zijn met het oog op volgend Formule 1-seizoen.

Lewis Hamilton was bij de Grand Prix van Brazilië de best presterende Mercedes-rijder met een achtste plek, op ruim een minuut van winnaar Max Verstappen. George Russell viel uit terwijl hij op plek elf lag.

'Onaanvaardbaar'

"Voor mij persoonlijk was het het slechtste weekend in dertien jaar in de Formule 1", aldus Wolff. "Het is volkomen verbijsterend en onaanvaardbaar. We hebben een goede structuur, een solide team, maar zo zag het er vandaag niet uit."

George Russell viel in Brazilië uit met motorproblemen

Twee tweede plaatsen op rij voor Hamilton - waarvan er één naderhand werd afgepakt - hadden Mercedes hoop gegeven dat het gat met Verstappen gedicht werd. Maar in São Paulo, waar vorig jaar nog de enige GP-zege van het seizoen geboekt werd, bleek het team volgens Wolff "pleisters te hebben geplakt" op een gapende wond.

"Het is verbijsterend", vond Wolff. "Van een hele snelle en uitgebalanceerde auto en coureurs die heel blij zijn, tot een nachtmerrie. Hoe is dat mogelijk? Het zou mij niet verbazen dat we ontdekken dat er een mechanisch probleem is in de manier waarop we de auto's afstellen, als we ze de komende dagen analyseren."

Russell, die zijn Mercedes twaalf ronden voor het einde noodgedwongen aan de kant had gezet, wacht de conclusies van die analyse met smart af. De Engelsman snapte niets van de losse flodder in Brazilië. "Het was een verbijsterend weekend om te begrijpen."

Lewis Hamilton moest ruim een minuut toegeven op racewinnaar Max Verstappen

"We hadden hoge verwachtingen voor dit weekend, maar we hadden absoluut geen tempo", vervolgde Russell. "Er zijn zoveel vraagtekens. Het is dezelfde auto die we de afgelopen vijf races hebben gehad en die in staat was om podiumplaatsen te behalen. We moeten begrijpen wat we fout hebben gedaan, want op dit moment weten we het niet echt."

Als Mercedes volgend seizoen weer een rol wil spelen in de titelstrijd, moet het team terug naar de tekentafel, beseft Wolff. "In wezen zullen we volgend jaar een andere auto hebben en vandaag bewijst dat dit de juiste keuze is."

"Dit voelt vreselijk voor het hele team. En ik zou willen dat we het nieuwe seizoen konden beginnen met de focus op de nieuwe auto."

De WK-stand na de GP van Brazilië:

De nieuwe WK-stand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl