Max Verstappen met zijn vriendin Kelly Piquet na de overwinning in Abu Dhabi
NOS Sport

De cijfers van 2023: geen F1-coureur was ooit zo dominant als Verstappen

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1

  • Joost Smedema

    redacteur Formule 1

Hij zat zingend achter het stuur en herkende de ringtone van Helmut Marko over de boordradio. Zijn auto voelde als een raket. Max Verstappen heeft Formule 1-seizoen 2023 gedomineerd van Bahrein tot Abu Dhabi.

Van zijn plek in de geschiedenisboeken wordt hij zelf niet warm of koud, toch stuift Verstappen door de ranglijsten en tabellen.

Met een coureur en auto van wereldklasse bleef er voor de concurrentie maar weinig over dit jaar. Maar hoeveel eigenlijk? Een seizoensoverzicht in indrukwekkende cijfers. Zoals teambaas Christian Horner stelt: "De statistieken zeggen alles."

Schumacher voorbij

Stel, je wint alle grand prixs (22 stuks) met de snelste raceronde en ook de zes sprintraces. Onwaarschijnlijk, zelfs Verstappen is het niet gelukt. Het zou 620 punten hebben opgeleverd. Verstappen is daar met 575 punten heel dicht bij in de buurt gekomen.

Verstappen verzamelde dit jaar 92,7 procent van het aantal punten dat een individuele coureur maximaal kon behalen. Geen rijder in de F1-geschiedenis, sinds 1950, was zo dominant. Michael Schumacher kwam er in 2002 met 84,7 procent nog het dichtstbij.

Verstappen won dit jaar negentien GP's, een verbetering van zijn eigen record van vorig jaar (vijftien races). Bovendien zette hij van Miami tot en met Monza een historische serie van tien overwinningen op rij neer.

Driekwart van de rondes aan kop

Verstappen reed zo vaak en zo lang op kop dat hij tijdens sommige GP's enige tijd buiten beeld bleef. De tv-regisseur koos liever voor de strijd achter hem, om plek twee, drie of vier, dan voor de eenzame koploper.

Maar liefst 75,7 procent van de rondes reed Verstappen aan de leiding. In absolute aantallen: 1.003 rondes. Het oude record was in handen van Jim Clark, die in 1963 wereldkampioen werd met 71,5 procent van de rondes aan kop van het veld.

Aan het einde van seizoen 2023 komt Verstappen uit op een winstpercentage van 86,3, hoger dan wie dan ook in de F1-historie. Het oude record stond op naam van de Italiaan Alberto Ascari, die in 1952 zes van de acht races won (75 procent).

Sprong op de ranglijst

Met die negentien overwinningen heeft Verstappen een grote sprong gemaakt op de ranglijst van coureurs met meeste GP-zeges. Hij begon het jaar nog op de zevende plek, met 35 zeges.

Inmiddels zijn Ayrton Senna, Alain Prost en Sebastian Vettel ingehaald en staat Verstappen op de derde plaats. Alleen Michael Schumacher (91) en Lewis Hamilton (103) wonnen vaker.

In al zijn succes deed Verstappen zijn teamgenoot verbleken. Sergio Pérez kon het spoor van de Nederlandse kopman niet volgen, maar kan later toch mooi zeggen toch hij twee GP's won in 2023.

Red Bull won daarmee 21 van de 22 races, goed voor 95,4 procent. Daarmee passeren Verstappen en Pérez het misschien wel meest iconische rijdersduo uit de F1-geschiedenis. De McLaren-coureurs Ayrton Senna en Alain Prost wonnen in 1988 vijftien van de zestien races: 93,7 procent.

Net als Senna heeft Verstappen nu drie wereldtitels op zijn naam. Nummer vier lijkt een kwestie van tijd, al is dat makkelijker opgeschreven dan gerealiseerd.

Hoewel, de reglementen gaan de komende twee seizoen nauwelijks op de schop. Pas in 2026 komt er een nieuwe generatie auto's op de baan. En belangrijker: Verstappen wordt niet minder gretig van zijn overwinningen en ook bij Red Bull oogt niemand nog verzadigd. Prost en Vettel (vier wereldtitels) en Juan Manuel Fangio (vijf) zijn hun plaats op de ranglijst niet zeker.

En wie weet moeten ook Hamilton en Schumacher (7 titels) serieus gaan vrezen voor hun prominente plek in de geschiedenisboeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl