Fanatieke Atlético Madrid-fans
NOS Voetbal

Feyenoord treft met Atlético club die vergelijkbaar is: 'Strijden en lijden'

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

Feyenoord maakte vorige maand indruk in Madrid in de Champions League, maar verloor toch van Atlético. De Spaanse club, die veel gelijkenissen vertoont met de Rotterdamse, vindt het prima als het scenario vanavond in De Kuip hetzelfde is.

"Ze gaan wachten op fouten van Feyenoord."

Opboksen tegen Real

Onderschatting? Daar was zeker geen sprake van in Madrid. "Atlético was verrast door de brutaliteit van Feyenoord, maar de ploeg onderschat niemand. Zeker niet onder trainer Diego Simeone", zegt Edwin Winkels. "Hij laat onderschatting niet toe. Hij weet ook hoe kwetsbaar ze zelf zijn."

De schrijver en journalist wordt vaak gelinkt aan FC Barcelona, maar heeft ook een zwak voor de tweede club van Madrid. "De kleinere club in de schaduw van Real. Opboksen tegen de grotere club en soms zelfs overwinnen. Met veel geloof en een trouwe aanhang."

"Atlético heeft de sympathie bij veel mensen die niet voor Real zijn", vervolgt Winkels. "Real is de chique club, van de rijke mensen. Atlético is van oudsher meer een volksclub en heeft dat beeld altijd in stand kunnen houden."

Passie voor het voetbal

Meer dan een zwak voor Atlético heeft Koen Greven, redacteur van NRC, voormalig correspondent in Spanje en schrijver van het boek 'Fútbol, in Spanje meer dan een religie'. Hij is zelfs socio van Atlético. De liefde ontstond in 1993.

"Ik was stagiair bij de krant El País, toen ik op basis van gevoel koos voor Atlético en niet voor het grotere Real. Later ging ik als correspondent in Madrid wonen in een wijk vol Real-aanhangers. Ik ging bij beide clubs kijken, maar alleen de liefde voor Atlético groeide. Je voelt daar de passie voor het voetbal."

Feyenoord ging onderuit in Madrid

Daarmee is de eerste vergelijking met Feyenoord gemaakt. "Een volksclub. Lijden. Strijden voor elke meter", somt Greven verder op. Toch zijn er ook twee belangrijke verschillen. De eerste is dat Atlético in tegenstelling tot Feyenoord wél het oude, geliefde stadion inruilde voor een nieuw exemplaar.

"Het Estadio Vicente Calderón had een prachtige sfeer. Een betonbak, zonder dak. Je kookte weg in de zon of raakte doorweekt van de regen. Het was moeilijk dat achter te laten", vertelt Greven. "Het nieuwe stadion heeft die sfeer echter kunnen behouden."

"Daarbij is het niet luxe of protserig, zoals bij Real. Er zijn bijvoorbeeld geen roltrappen", zegt Greven over het imposante Metropolitano, met ruimte voor zo'n 70.000 mensen. "Een stadion dat bij Atlético past. Ze zijn er echt trots op en ik denk dat niemand terugverlangt naar het Calderón."

Het nieuwe Estadio Metropolitano

Het andere verschil met Feyenoord is wat pijnlijker: het ontbreken van de belangrijkste Europese beker in de prijzenkast. "De Champions League winnen blijft een droom. Feyenoord heeft die in 1970 met de Europa Cup 1 al waargemaakt", vertelt Winkels.

Finaletrauma

"Atlético heeft drie finales gespeeld (1974, 2014 en 2016, red.) en is er dichtbij geweest. Vooral de laatste twee keer, tegen Real Madrid. Zo'n kans krijgen ze misschien wel nooit meer", aldus Winkels. Atlético verloor een keer na verlenging en een keer na strafschoppen.

"In 1974 heeft Atlético wel de wereldbeker gewonnen, omdat ze de plaats van Bayern mochten innemen", begint Greven nog met de positieve blik. "Maar die twee verloren finales tegen Real doen wel erg veel pijn. Vooral die gelijkmaker in 2014 in de 93ste minuut van Sergio Ramos is een trauma."

Sergio Ramos maakt gelijk in de finale van 2014

Dit seizoen doet Atlético een nieuwe gooi naar de cup met de grote oren. De volgende horde is Feyenoord. Een obstakel dat in Madrid dus vrij groot bleek te zijn, maar wel werd bedwongen (3-2). "Feyenoord was toen heel erg goed. Dat verraste iedereen in Madrid", kijkt Greven terug.

"Aan de andere kant is dat ook de Nederlandse ziekte: denken dat je beter bent en recht hebt op de overwinning. Maar daar halen ze bij Atlético hun schouders over op. Winnen en door. Dat past ook bij de club. Neemt niet weg dat Feyenoord zich heel goed heeft laten zien."

"Dinsdag zal het beeld hetzelfde zijn", denkt Greven. "Atlético hoeft ook niet. Ze staan eerste in de poule en gaan wachten op fouten." Winkels denkt dat er kansen liggen voor Feyenoord. "Atlético is nogal wisselvallig. Soms heel overtuigend, soms verspelen ze onnodig punten."

Greven is er in ieder geval bij, in het bezoekersvak, met zijn dochter. "Er komen zo'n twee- tot drieduizend Atlético-fans. Die ga je horen en zien. Je zult ze bijna kunnen voelen. Ik denk dat het een prachtige ambiance wordt, want de Feyenoord-supporters zijn net zo. Dit wordt een voetbalfeest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl