Een deel van de Parthenon-sculpturen in het British Museum
NOS Nieuws

Britse premier annuleert ontmoeting met Griekse premier vanwege ruzie om kunst

Tussen Griekenland en het Verenigd Koninkrijk is een diplomatieke rel ontstaan. De reden: de wereldberoemde Parthenon-sculpturen, ook wel bekend als de 'Elgin Marbles'. Vanwege uitspraken van de Griekse premier tegen de BBC heeft de Britse premier Sunak een geplande ontmoeting vandaag met zijn Griekse ambtgenoot op het laatste moment afgezegd, meldt de Britse omroep.

De afzegging gebeurde een dag nadat Mitsotakis tegen de BBC had gezegd dat de kunstwerken terug moeten naar Griekenland. Een deel van de 2500 jaar oude beeldhouwwerken is tentoongesteld in het British Museum in Londen en een deel staat in Athene.

Mitsotakis vergelijkt die tweedeling met "het doormidden snijden van de Mona Lisa". Een bron bij de Conservatieven zegt tegen de BBC dat het "onmogelijk werd de vergadering door te laten gaan, na de uitspraken van Mitsotakis". "Onze positie is duidelijk. De Elgin Marbles maken deel uit van de permanente collectie van het British Museum en horen daarom daar thuis."

Een woordvoerder van Mitsotakis zegt dat de Griekse premier "teleurgesteld is dat premier Sunak de ontmoeting op het laatste moment heeft afgezegd". "Griekenland en Groot-Brittannië hebben een zeer lange geschiedenis van vriendschap en samenwerking. De Griekse regering is buitengewoon verrast door dit besluit", aldus de woordvoerder.

Alternatief met vicepremier geweigerd

De geplande ontmoeting zou zo'n drie kwartier duren. Er zou worden gesproken over "het conflict tussen Israël en Gaza, de Russische invasie van Oekraïne, klimaatverandering, migratie en natuurlijk de sculpturen", zegt de woordvoerder.

Als alternatief voor de ontmoeting met Sunak werd de Griekse premier een overleg met de Britse vicepremier aangeboden. Dat weigerde Mitsotakis, hij vliegt later vandaag terug naar Griekenland.

De twee landen kunnen het al langer niet eens worden met elkaar over de kunstschatten. De sculpturen stonden ooit op het Parthenon in Athene, maar aan het begin van de negentiende eeuw zijn ze naar Londen verscheept. Dat gebeurde door de Britse ambassadeur in het Ottomaanse Rijk, Thomas Bruce, de graaf van Elgin.

Galerij speciaal gebouwd

De Britse regering kocht de werken in 1816 en daarna werden ze in het British Museum geplaatst. De beeldhouwwerken worden gezien als een van de bekendste kunstwerken waarvan wordt opgeroepen om ze terug te geven aan het land van herkomst.

De beeldhouwwerken die in Athene zijn, worden tentoongesteld in de Parthenongalerij in het Akropolismuseum. Die galerij werd tien jaar geleden speciaal gebouwd voor de beelden. Naast de originele marmeren sculpturen staan gipsen kopieën van de stukken die in het British Museum en in andere buitenlandse musea staan.

Het British Museum heeft eerder al gezegd dat het op zoek is "naar een soort regeling om sommige sculpturen tijdelijk in Griekenland tentoon te stellen". Maar om tot zulke afspraken te komen zouden er "objecten uit Griekenland hierheen moeten komen". Volgens de BBC duurt het zeker maanden voordat een dergelijk besluit wordt genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl