Vrouwen Ajax verslaan AZ met flink gewijzigd team, PEC sluit aan bij subtop

Ajax-vrouwen winnen met flink gewijzigd team bij AZ

De vrouwen van Ajax blijven in de eredivisie in het spoor van koploper FC Twente. Met een team dat op zes plekken was gewijzigd ten opzichte van het verloren Champions League-duel met AS Roma sleepte de Amsterdamse ploeg er bij AZ maar net een overwinning uit: 1-2.

Later op de dag won PEC Zwolle met 2-0 van Feyenoord. Evi Maatman zette PEC met een kopbal op voorsprong. De 16-jarige Zoë Zuidberg maakte het tweede doelpunt.

De zege leverde Zwolle, dat zesde staat, geen terreinwinst op, wel aansluiting met de bovenste ploegen.

Bekijk hier de stand in de Azerion Eredivisie Vrouwen:

Stand Azerion eredivisie

De Champions League heeft zichtbaar invloed op Ajax. Trainer Suzanne Bakker greep vanwege blessures en het drukke speelschema terug op meerdere (jeugd)spelers die normaal niet in de basis staan en hield vedettes, zoals Chasity Grant, op de bank.

Het zorgde ervoor dat de Amsterdammers in de eerste helft geen vuist konden maken tegen AZ, de club die op de voorlaatste plek van de eredivisie staat.

Onterecht afgekeurde goal

In de eerste helft ontsnapte Ajax aan een vroege achterstand toen een goal van AZ-speelster Desiree van Lunteren onterecht werd afgekeurd. Even daarvoor waren twee goals van de Amsterdammers ook al afgefloten, maar daar was buitenspel wel aannemelijk.

AZ-keeper Femke Liefting, die uitstekend keepte, pakt de bal net voor de voeten van Danique Tolhoek.

Pas na rust kwam de wedstrijd op gang, toen er binnen vier minuten aan beide kanten werd gescoord. Eerst opende Ajacied Daliyah de Klonia de score. Zij stond helemaal vrij in de zestien en vlak daarna volgde de tegengoal, een zuiver schot van Floor Spaan, haar vijfde treffer dit seizoen: 1-1.

Wat geluk

Lang kon AZ niet van de gelijkmaker genieten. Een hoekschop voor Ajax belandde met wat geluk vlak voor de voeten van de 16-jarige Lily Yohannes, die haar team weer op voorsprong bracht.

In de slotfase van de wedstrijd werd Ajax zichtbaar moe en drong AZ aan. Vooral Spaan was op dreef, maar het lukte haar niet om opnieuw de gelijkmaker te maken.