Francesco Bagnaia viert zijn wereldtitel
NOS SportAangepast

Bagnaia pakt tweede opeenvolgende wereldtitel MotoGP na crash rivaal Martín

Francesco Bagnaia is in Valencia voor het tweede jaar op rij wereldkampioen geworden in de MotoGP. Door een valpartij van zijn titelrivaal Jorge Martín in de slotrace werd Bagnaia kampioen, maar de Italiaan vocht door en pakte de zege in Valencia.

Marc Márquez, die samen met Martín ten val kwam, verliet de grindbak strompelend en is vervoerd naar het ziekenhuis.

Bagnaia begon het seizoen sterk met vier overwinningen in de eerste acht races. Daarna liepen de resultaten wat terug en maakte hij meer foutjes. Ook was hij betrokken bij een zware crash in de eerste bocht van de GP van Catalonië, waar hij door een andere motor op zijn been werd geraakt.

Sterke start

Bagnaia begon de 27 rondes in Valencia vanaf poleposition en had een goede start. Na een sterke openingsfase moest Martín eerst uitwijken na een mislukte inhaalactie op Bagnaia en zakte hij terug naar een zesde plek. Hij had zich in de race kunnen terugvechten, maar door een botsing met Márquez lagen beide coureurs eruit.

Martín, die zaterdag de sprintrace won, was in tranen en werd getroost door zijn team.

Ook Jack Miller kon de wedstrijd niet afmaken. Hij ging onderuit vanaf de leiding.

Meer valpartijen volgden, maar het was de nu dubbele wereldkampioen Bagnaia die overeind bleef en de zege pakte. Fabio Di Giannantonio, die nog geen plekje voor volgend jaar heeft, eindigde als tweede. Johann Zarco pakte het laatste plekje op het podium.

Enkele uren na de wedstrijd verloor Di Giannantonio zijn podiumplek vanwege een tijdstraf, omdat hij en zijn team de bandendrukregels hadden overtreden. Zarco schoof daardoor op naar plek twee, en Brad Binder staat als derde genoteerd in de uitslag.

Colin Veijer

Collin Veijer heeft z'n prima verlopen eerste jaar in de Moto3-klasse net niet met zijn derde podiumuitslag kunnen afsluiten. De coureur van Husqvarna werd in de slotrace in Valencia vierde. De winst ging naar Ayumu Sasaki.

In de verkenningsronde kwam Veijer ten val en beschadigde zijn motor, maar zijn team kon een en ander repareren. Veijer, die voor de tweede keer vertrok vanaf poleposition, raakte na een stuurfout de leiding kwijt in ronde 16 van 20. Veijer zakte terug naar plek vier en wist zich niet meer voor de finish naar voren te wurmen.

Succesvol jaar

De 18-jarige Staphorster scoorde bij de openingsrace in maart direct WK-punten, veroverde medio augustus voor het eerst poleposition, stond in oktober voor het eerst op het podium en won eerder deze maand in Maleisië z'n eerste wedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl