NOS Nieuws

Wekdienst 23/11: Partijen praten over verkiezingsuitslag • Gazadebat in Tweede Kamer

Goeiemorgen! Vandaag komen veel politieke partijen bijeen om het te hebben over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen, met de PVV als grote winnaar. Daarnaast debatteert de Tweede Kamer over de oorlog tussen Israël en Hamas.

Eerst het weer: vandaag wisselen uitgestrekte wolkenvelden en enkele opklaringen elkaar af. Het blijft, op een enkel spatje na, op de meeste plaatsen droog. Bij een stevige westenwind wordt het 11 tot 13 graden. Vanavond gaat het vanuit het noorden enige tijd regenen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De meeste politieke partijen komen bij elkaar in de Tweede Kamer om het te hebben over de uitslag van de verkiezingen. De PVV is de grote winnaar van de verkiezingen. Daarop volgen GroenLinks-PvdA, VVD en NSC.
  • De Tweede Kamer debatteert over de oorlog tussen Israël en Hamas. Een deel van de Kamer dringt aan op een staakt-het-vuren om mensen in de Gazastrook te helpen, maar het demissionaire kabinet wil niet verdergaan dan een oproep tot humanitaire gevechtspauzes.
  • De schipper van het zeilschip waarvan de giek vorig jaar afbrak tijdens een schoolreisje op de Waddenzee staat terecht in de rechtbank van Leeuwarden. Bij het ongeluk kwam een meisje van 12 om het leven .
  • De rechtbank in Den Haag doet uitspraak in de zaak tegen Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Hij staat terecht voor groepsbelediging. Wagensveld heeft moslims eerder dit jaar volgens het OM vergeleken met nazi's en zei dat hij de Koran een fascistisch boek vindt. Het Openbaar Ministerie heeft een geldboete van 700 euro geëist , waarvan de helft voorwaardelijk.

Wat heb je gemist?

Geert Wilders is de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens een voorlopige prognose van het ANP komt de partij uit op 37 zetels. GroenLinks-PvdA behaalt volgens de prognose 25 zetels, de VVD 24 en NSC 20 zetels. Daarna volgen D66 met 9 zetels en BBB met 7 zetels. Het CDA en de SP komen uit op 5 zetels.

"De kiezer heeft gesproken, en heeft gezegd; we zijn het zat, we zijn het spuugzat!", zei Wilders gisteravond tijdens een partijbijeenkomst in een café in Scheveningen. "De hoop van Nederland is dat de mensen hun land weer terugkrijgen. Dat er iets aan de asieltsunami wordt gedaan, dat ze meer geld in hun portemonnee krijgen en dat de zorg verbeterd wordt."

Kijk hier naar een terugblik op de verkiezingsavond:

Dit was de verkiezingsavond met Wilders als dé grote winnaar

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Noorse superspits Erling Haaland tast in de buidel voor de supporters van zijn voormalige club in Noorwegen. De aanvaller van Manchester City gaat de treinkaartjes betalen voor zo'n 200 supporters die willen afreizen naar de play-offwedstrijd van het Noorse Bryne FK tegen IK Start, aankomende zaterdag. Dat meldt de Noorse zender TV2.

Het is een bijzondere wedstrijd voor Bryne, de club waar Haaland in de jeugd speelde en uiteindelijk doorbrak in het eerste elftal. De club staat voor het eerst sinds 2006 in de play-off-finale, waarin kans wordt gemaakt op promotie naar het hoogste niveau.

Haaland in zijn jeugdtijd bij Bryne

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl