Twee dagen nationale rouw in Suriname na instorten mijnschacht: zeker 15 doden
Suriname heeft twee dagen van nationale rouw afgekondigd na het instorten van een mijnschacht in het district Brokopondo eergisteren. Daarbij zijn minstens vijftien goudzoekers om het leven gekomen. Er worden nog zeker zes mensen vermist.
Morgen en overmorgen gaan de vlaggen halfstok in Suriname. Op 25 november is Suriname 48 jaar onafhankelijk. De parade en het défilée gaan door, maar andere feestelijkheden worden mogelijk afgelast of aangepast.
Eerder werd gezegd dat de mannen ín de illegale mijn aan het werk waren toen de ingang instortte. Vandaag werd duidelijk dat de goudzoekers in de open lucht aan het werk waren toen het overhangende deel van de bergwand die ze hadden uitgegraven naar beneden kwam. Ze werden bedolven onder de aarde. Het is onbekend hoeveel mensen er aan het werk waren.
Slachtoffers uitgraven
In interviews met Surinaamse media vertelden overlevenden hoe zij hebben geprobeerd om nog levende slachtoffers uit te graven. Zij moesten hun pogingen staken toen er opnieuw een deel van de bergwand naar beneden kwam. Maandag waren veertien lichamen geborgen en gisteren werd bekend dat een slachtoffer in het ziekenhuis is overleden.
De president vreest dat niemand er levend uitkomt. "Prioriteit nummer één is te kijken of er overlevenden zijn en tegelijkertijd starten met een bergingsoperatie. Ook gaan we een grondig onderzoek instellen", zei president Santokhi gisteren.
In het Surinaamse binnenland zijn meer van dit soort illegale mijnen, die worden gedoogd door de overheid, zei journalist Jurgen Lachman gisteren in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gaat om zo snel mogelijk goud vinden. Veiligheid speelt geen rol, het gaat alleen maar om geld."
Vicepresident Ronnie Brunswijk condoleerde vandaag via de media de nabestaanden en de samenleving. Hij riep goudzoekers op om het gebied te verlaten en verzocht iedereen dringend om geen beelden te versturen van de doden, uit respect voor de familie.