Travis Kelce (links) feliciteert zijn oudere broer Jason met de overwinning.
NOS Sport

'Brotherly shove' beslist broederstrijd: Eagles nemen revanche voor verloren Super Bowl

"Ze gaan ons die ringen niet teruggeven." Nick Sirianni, coach van Philadelphia Eagles, vond het allemaal een beetje overdreven, al die verwijzingen naar de verloren Super Bowl in februari. "We dachten echt niet: kom laten we eens wraak nemen voor die nederlaag. Die wedstrijd van toen was van een heel andere orde. Alles stond op het spel toen. We zijn gewoon tevreden met de overwinning."

Toch zullen Sirianni en zijn spelers met een brede glimlach op het vliegtuig stappen na de 21-17 zege van zijn Eagles op regerend kampioen Kansas City Chiefs.

Zelfs Kelce grabbelt (zonder Swift)

Niet dat de twee beste ploegen van de NFL er maandagnacht een galavoorstelling van maakten in het kletsnatte Arrowhead, het immer luidruchtige stadion in Kansas City. Met name de thuisploeg maakte er een potje van.

Voor rust liet quarterback Patrick Mahomes nog wel zijn klasse zien met onder meer een fraaie touchdownpass op Travis Kelce. De jongste van de twee Kelce-broers moest het dit keer doen zonder de steun van vriendin Taylor Swift en - toeval of niet - zeker na rust slaagde hij er amper nog in een bal te vangen.

Travis Kelce raakt de controle over de bal kwijt in het vierde kwart en geeft zo het balbezit aan de Eagles.

In het vierde kwart stond Travis Kelce met een fumble (een bal die uit zijn handen werd geslagen) in scoringspositie zelfs aan de basis van de uiteindelijke nederlaag. Onder aanvoering van oudere broer Jason Kelce maakten de Eagles de achterstand goed.

Toen quarterback Jalen Hurts diep in het vierde kwart met een verre pass ook nog receiver Devonta Smith wist te bereiken was het pleit beslecht. Smith ving de bal een meter voor de endzone van de Chiefs en op dat moment wist iedereen wat komen ging: de brotherly shove, het onverdedigbare handelsmerk van de Eagles.

Natuurlijk, het ging slechts om een wedstrijd in het reguliere seizoen. De prijzen worden na de jaarwisseling pas verdeeld in de play-offs. Maar de statistieken geven aan dat de zege van de Eagles best bijzonder is.

Het was pas de negende keer in de geschiedenis dat twee ploegen die in het voorgaande seizoen de Super Bowl speelden elkaar troffen in het reguliere seizoen. De laatste keer dat een Super Bowl-winnaar aan het kortste eind trok was in 1993, toen kampioen Dallas Cowboys verloor van Buffalo Bills.

Bovendien is Philadelphia de eerste club in de NFL-historie die twee jaar op rij negen van de eerste tien wedstrijden weet te winnen.

Verjaardagscadeautje

En voor het eerst in vijf onderlinge duels won Jason Kelce eens van zijn kleine broertje. "Een laat verjaardagscadeautje", zei Travis bij het verlaten van het veld. Broer Jason was op 5 november jarig. "Love you big guy."

Hoewel vooral Kansas City dit jaar aanvallend veel problemen heeft, moet je niet gek opkijken als op 11 februari de Eagles en de Chiefs in de Super Bowl weer tegenover elkaar staan. Zeker als sterspelers als Patrick Mahomes en Jalen Hurts gevrijwaard blijven van blessures.

Blessure Burrow

En dat is niet vanzelfsprekend. Zo raakten twee titelpretendenten deze week hun startende quarterback kwijt met blessures. Joe Burrow, sinds dit seizoen de bestbetaalde speler in de NFL , scheurde in het duel met Baltimore Ravens een pees in zijn pols en zal dit seizoen niet meer in actie komen.

Twee jaar geleden leidde Burrow zijn Cincinnati Bengals nog naar de Super Bowl . Dit jaar dreigen de Bengals de play-offs te gaan missen, zeker gezien de kracht van de andere ploegen in de divisie.

Joe Burrow, quarterback van Cincinnati Bengals, is de rest van het NFL-seizoen uitgeschakeld met een polsblessure.

Cleveland Browns is met zeven zeges hard op weg richting play-offs, maar raakte deze week wel quarterback Deshaun Watson kwijt met een zware blessure. Om het gemis van de omstreden Watson op te vangen hebben de Browns inmiddels een oud-kampioen, Joe Flacco, uit zijn pensioen geroepen.

In totaal zijn al zes clubs hun spelverdeler kwijt met zware blessures. Behalve de Bengals en de Browns zijn dat Indianapolis Colts (Anthony Richardson), New York Giants (Daniel Jones), Minnesota Vikings (Kirk Cousins) en New York Jets ( Aaron Rodgers ).

Rodgers zou echter alles op alles zetten om dit seizoen nog in actie te komen. Dat zou gezien de aard van zijn blessure (gescheurde achillespees) een medisch wonder zijn.

Bekijk hieronder de stand na 9 van de 17 wedstrijden in de NFL. Acht divisiewinnaars plaatsen zich voor de play-offs. Daarnaast krijgen de beste drie ploegen in de AFC en de NFC - die hun divisie niet winnen - een wildcard.

  • NOS
    De stand in de National Football Conference (NFC).
  • NOS
    De stand in de AFC

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl