NOS Nieuws

Winkeliers Ter Apel sturen brandbrief om overlast asielzoekers: 'Ons dorp is kapot'

Ondernemers in Ter Apel zeggen het vertrouwen in de politiek op. Volgens hen wordt er te weinig gedaan aan de overlast van asielzoekers van het aanmeldcentrum in het dorp. "Iedereen vindt het erg, maar niemand helpt ons hier nu feitelijk doorheen. Ons dorp is kapot."

In een brandbrief aan zowel lokale als landelijke politici schrijven de winkeliers geëmotioneerd dat ze lang hun mond hebben gehouden om het imago van Ter Apel niet onnodig te beschadigen. Ze komen echter tot de conclusie dat zwijgen niets heeft opgeleverd. Dat komt volgens de ondernemers doordat politici te veel met zichzelf bezig zijn.

"Iedereen heeft uiteindelijk maar één belang: namelijk hun eigen baan, verantwoordelijkheid vanuit de eigen functie, die voor iedereen anders is, met ieders eigen belangen, waardoor we geen steek verder komen hier."

Daarnaast toont de burgemeester van de gemeente Westerwolde te weinig daadkracht, menen ze. Ze noemen hem een golden retriever, die niet voor ze opkomt. "Het is een aardige man", schrijven ze. "Maar wij hebben een leeuw nodig."

De ondernemers zeggen dat zo'n tweehonderd asielzoekers de overlast in Ter Apel veroorzaken. Het gaat volgens hen om diefstal, bedreigingen en intimiderend gedrag. Daar zijn ze klaar mee, want het kost ze klanten zeggen ze.

"We willen geen klanten die bang wegrennen omdat er weer iemand loopt te schreeuwen. We willen gewoon zonder beveiliging naar onze auto lopen. We willen gewoon een winkel zijn, net als alle andere winkels in Nederland."

In de brandbrief eisen ze daarom dat overlastgevers niet meer in Ter Apel worden opgevangen. Ook willen ze meer agenten op straat en een vergoeding voor de imagoschade en diefstallen.

De brief is niet met namen ondertekend en onduidelijk is hoeveel personen erachter staan. Onderaan staat als afzender 'Zeer bezorgde ondernemers uit Ter Apel'.

'Slijtageslag'

Burgemeester Jaap Velena laat naar aanleiding van de brandbrief weten ook structureel meer politie te willen. "De vraag hiernaar staat nog uit", laat hij weten. "We krijgen extra inzet van de Koninklijke Marechaussee en we krijgen al extra hulp van politie uit omliggende regio's."

Ook geeft hij aan de frustratie en wanhoop van de ondernemers te begrijpen. "Het is een slijtageslag. De punten die zij in hun brandbrief benoemen zijn precies die punten waar we de afgelopen maanden met de staatssecretaris en het ministerie over in gesprek zijn geweest en ons hard voor blijven inzetten. Op een groot deel van die punten hebben we harde toezeggingen ontvangen. Maar de ervaring leert ons dat dat geen garanties geeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl