Michael van Praag met Ajax-algemeen directeur Jan van Halst en technisch adviseur Louis van Gaal
NOS Voetbal

Na benoeming tot voorzitter rvc Ajax uit Van Praag 'groot onbegrip' over AZ

Michael van Praag is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax. Eind september werd al bekend dat de oud-voorzitter samen met Leo van Wijk wilde toetreden tot het bestuursorgaan van de Amsterdammers. Die voorgenomen benoemingen zijn nu officieel.

Tijdens een aandeelhoudersvergadering in de Johan Cruijff Arena werd Van Praag met 99,98 procent van de stemmen gekozen, Van Wijk ontving 99,99 procent van de stemmen.

We hadden Alex Kroes graag eerder gehad. AZ trok tot mijn grote onbegrip de stekker uit de gesprekken.

Michael van Praag

Van Praag volgt Pier Eringa op, die eind september zijn vertrek aankondigde. De volledige rvc van Ajax bestaat nu naast Van Praag en Van Wijk uit Georgette Schlick, Annette Mosman en Cees van Oevelen.

Louis van Gaal is sinds vorige maand als adviseur van de rvc bij Ajax betrokken. Daarnaast staat Danny Blind ook op de rol om binnenkort benoemd te worden. Dat moet eind december gebeuren.

Kroes komt niet eerder

Na zijn benoeming liet Van Praag weten dat hij onlangs samen met Van Gaal in gesprek is gegaan met AZ om algemeen directeur Alex Kroes eerder los te weken. Kroes begint in maart als algemeen directeur van de Amsterdammers, maar Van Praag ziet de Utrechter heel graag eerder komen.

Het gesprek met de Alkmaarders leverde echter niks op. "We hadden Alex Kroes graag eerder gehad. AZ trok tot mijn grote onbegrip de stekker uit de gesprekken", aldus Van Praag.

Toen het nieuws dat Van Praag toe zou treden tot de rvc in september bekend werd, reageerde de oud-voorzitter meteen. Bekijk zijn reactie van toen hieronder.

Van Praag wil de rvc van Ajax voorzitten: 'Hoefde niet lang na te denken'

Van Praag (76) was van 1989 tot 2003 veertien jaar voorzitter van Ajax. In die periode behaalde hij grote successen met de club, met de eindzege in de Champions League en de wereldbeker voor clubteams in 1995 als hoogtepunt. Daarna werd hij voorzitter van de KNVB, zat hij in het bestuur van de UEFA en dong hij mee naar de positie van voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA.

Ook Van Wijk (76) heeft al veel bestuurlijke ervaring bij de Amsterdamse club. De voormalige president-directeur van de KLM was tussen 2012 en 2016, na de 'fluwelen revolutie' van Cruijff, lid van de Raad van Commissarissen. Van 2016 tot 2018 was hij voorzitter. Twee jaar geleden werd hij ook benoemd tot erelid van de club.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl