De vermiste kotter wordt versleept door de Nigeriaanse marine
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Bemanning van vermiste kotter in goede gezondheid gevonden bij Nigeria

De Urker kotter die vermist was voor de kust van Afrika is gevonden. De twee bemanningsleden zijn in goede gezondheid aangetroffen, bevestigt de politie in Nederland.

Het schip wordt door de Nigeriaanse marine versleept naar een haven in dat land. De lokale autoriteiten staan in contact met de Nederlandse maritieme politie, meldt Omrop Fryslân .

Het schip zond op 5 november voor het laatst een noodsignaal uit en werd gisteren voor de kust van Nigeria gelokaliseerd. Toen lukte het nog niet om contact te krijgen met de bemanningsleden. Wat er precies is gebeurd, blijft onduidelijk. "We gaan bekijken wat er is gebeurd", zegt een politiewoordvoerder.

"Last van m'n schouders"

Corrie Zeilmaker is een van de opvarenden van de kotter. Zijn broer Bennie is opgelucht nu de bemanning is gevonden: "Toen vanmiddag de politie belde en vertelde dat ze in goede gezondheid zijn, viel een last van mijn schouders", zegt hij tegen het NPO Radio 1-programma EenVandaag.

Bemanningslid Corrie Zeilmaker

Toch is hij er nog niet gerust op: "Ze zijn nog ver uit de kust en worden gesleept. Dat gaat best langzaam; zo'n 1 à 2 kilometer per uur. Het gaat dus nog wel 30 tot 35 uur duren voordat ze in een haven zijn. Ik hoop snel rechtstreeks contact met ze te hebben."

Waardoor de kotter vermist raakte, is onduidelijk: "Mogelijk hebben ze te weinig brandstof gehad. Of ze te weinig hebben meegenomen, weet ik niet. Ze zijn nog in Gambia geweest en je kijkt toch op de brandstofmeter lijkt me."

Onderweg naar Congo

De kotter vertrok een aantal weken geleden vanuit Nederland naar Congo, omdat hij was verkocht aan een kerkgemeenschap in het Afrikaanse land. Het schip telde bij vertrek drie opvarenden, allen Nederlanders. Een van hen, de schipper van 68 jaar, ging in Gambia vroegtijdig van boord omdat hij ziek werd. De twee anderen zijn samen verder gevaren.

De viskotter

Advertentie via Ster.nl