De kotter UK-12 zal binnenkort vertrekken naar het Afrikaanse land
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Urker kotter krijgt nieuwe toekomst in Congo

Een Urker garnalenkotter krijgt een nieuw leven in Congo. Het schip is gekocht door een Afrikaanse kerk en zal in Congo-Kinshasa op sardientjes gaan vissen.

Door onder meer de hoge brandstofprijzen, het verbod op pulsvissen, Brexit en de aanleg van windmolenparken op zee zien veel Nederlandse vissers de toekomst voor de visserij somber in. Via een uitkoopregeling zijn al tientallen kotters uit de vaart gehaald en vernietigd.

Het is niet duidelijk waarom deze garnalenkotter te koop is gezet, maar het schip is onlangs gekocht door de Kimbanguïstische Kerk, een kerkgemeenschap uit Congo met leden in Afrika, Europa en Zuid-Amerika.

De vrouwenbeweging van deze kerk heeft wereldwijd geld ingezameld om het schip te kopen:

Kotter van Urk naar Congo: 'begin van een nieuwe start'

Het schip is al zeker 70 jaar oud, maar nog in goede staat, zegt schipper Henk Visser tegen Omroep Flevoland. Drie jaar geleden is er nog een nieuwe dieselmotor geplaatst. Dat was een belangrijke reden om juist deze kotter te kopen. "Zo'n schip gaat wel honderd jaar mee als je 'm goed onderhoudt", zegt Visser.

Een maand onderweg

Alles aan boord is nu nog afgestemd op het vangen en verwerken van kleine garnalen. Het schip zal in Congo worden gebruikt voor het vangen van sardientjes. Visser zal het schip daar naartoe varen.

De West-Afrikaanse kust is voor de schipper geen onbekend terrein, al is hij er nooit met een kleinere vissersboot naartoe gevaren. "De reis gaat zeker een maand duren of misschien wel langer", verwacht hij. Dat hangt onder meer van de weersomstandigheden af. Een groot deel van de reis zal het schip tegenwind hebben. Bij slecht weer blijft het schip in een haven liggen.

Het schip is inmiddels groen geverfd, de huiskleur van de kerk. En de kotter heet nu AFKI, naar de vrouwenbeweging die de aankoop van het schip mogelijk heeft gemaakt.

Advertentie via Ster.nl