NOS Sport

Haarhuis gelooft heilig in missie: 'Nederland kan Davis Cup winnen'

  • Franklin Stoker

    redacteur Tennis

  • Franklin Stoker

    redacteur Tennis

Tenniscaptain Haarhuis: 'In het enkelspel zullen we moeten stunten'

"Luister, wij kunnen dit jaar de Davis Cup winnen. Het wordt pittig, maar het kan. Dat gevoel hebben we allemaal." Captain Paul Haarhuis is duidelijk met welk doel hij volgende week met de Oranjetennisploeg naar het Spaanse Málaga reist voor de kwartfinales van de Davis Cup Finals.

Het is lang geleden dat een Nederlandse tennisploeg met zoveel vertrouwen toeleeft naar een confrontatie in het traditierijke landentoernooi. Het zou een stukje tennishistorie kunnen betekenen, aangezien Oranje tot nu toe maar één keer de halve finales bereikte van de Davis Cup (in 2001).

Het zelfvertrouwen bij Haarhuis valt te begrijpen. Nederland heeft met Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp twee spelers in huis die het vrijwel elke speler in het enkelspel lastig kunnen maken. En Oranje beschikt met Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer over twee dubbelspecialisten met grandslamtitels achter hun naam.

Maar de klus wordt zwaar. Oranje treft op 23 november het sterke Italië dat net als Nederland over goede spelers beschikt, met wereldtopper Jannik Sinner in het bijzonder.

Bijna van Djokovic gewonnen

"Als Tallon en Botic goed spelen, dan is die titel mogelijk", aldus Haarhuis, die sinds 2017 de captain van de Nederlandse mannenploeg is. "We hebben onlangs in Parijs gezien hoe dicht Tallon erbij was tegen Djokovic, maar nipt verloor. Hij kreeg op het beslissende moment kansen tegen Djokovic. Die kansjes moet je volgende week zien te pakken."

Voor Griekspoor was de krachtmeting met Djokovic weer een leermoment in een voor hem succesvol tennisseizoen. "Ik had hiervoor twee keer heel hard van hem verloren, maar nu voelde ik voor het eerst dat ik kansen had tegen Djokovic. Maar aan de andere kant voelde een overwinning ook nog ver weg", aldus de tennisser, die dit jaar onder meer twee ATP-titels won en de 21ste plaats op de wereldranglijst als hoogste notering ooit noteerde.

Griekspoor 'echt ziek' van nederlaag tegen Djokovic: 'Maar ik kan wel het niveau aan'

De kopman van het Davis Cup-team krijgt volgende week in Málaga hoogstwaarschijnlijk met Sinner te maken. De Italiaanse nummer vier van de wereld maakt momenteel in eigen land furore bij het eindejaarstoernooi in Turijn, met overwinningen op Stefanos Tsitsipas en vooral Djokovic.

Griekspoor gelooft in een zege op Sinner, maar hoopt stiekem ook dat de Italiaan deze week extra energie verspeelt bij een eventuele eindzege bij de ATP Finals. "Mijn kansen nemen in dat geval wel toe, want hij krijgt dan waarschijnlijk het hele land over zich heen. Dat zal emotioneel veel van hem vragen. Ik wil het dan graag zien zodra hij tegen mij speelt."

Jannik Sinner balt de vuist in zijn partij tegen Novak Djokovic bij de ATP Finals

Waar Griekspoor de voorbije periode benutte voor een vakantie in Dubai en naar Stockholm reisde voor een bezoek aan zijn nieuwe fysiotherapeut, koos Van de Zandschulp ervoor om tenniscompetitie in Frankrijk te spelen voor het behoud van zijn wedstrijdritme.

Zoektocht Van de Zandschulp naar coach

Van de Zandschulp brak in oktober na het ATP-toernooi in Antwerpen met zijn gerenommeerde coach Sven Groeneveld. De tennisser wilde weinig kwijt over die keuze. "Ik kan er vrij weinig over zeggen, we hebben samen besloten om niet verder te gaan", zei Van de Zandschulp vanaf het vliegveld in Bordeaux via een videogesprek met journalisten. Hij miste het persmoment van de Davis Cup omdat zijn vlucht was geannuleerd.

"Soms ben je het niet met elkaar eens en dan is het beter om niet verder met elkaar te gaan. In deze situatie dachten we allebei er zo over. Of het verrassing was? Ergens wel, omdat we hadden uitgesproken om langer met elkaar door te gaan, dan verwacht je niet dat het hier al eindigt", aldus Van de Zandschulp.

Als je zo vaak op elkaars lip zit, en dat zou denk ik voor elk persoon kunnen gelden, ben je elkaar soms ook een beetje beu.

Botic van de Zandschulp over het reizen met een tenniscoach

De tennisser hoopt begin december meer duidelijkheid te hebben in zijn zoektocht. Een buitenlandse coach of de begeleiding door twee trainers die elkaar afwisselen, behoren volgens hem tot de mogelijkheden. "Ik moet nu voor mezelf bepalen wat het profiel is, want met mijn laatste twee coaches heb ik het niet lang volgehouden", erkent Van de Zandschulp.

"Ik heb gezien hoe moeilijk het is om een jaar fulltime met een coach te reizen. Als je zo vaak op elkaars lip zit, en dat zou denk ik voor elk persoon kunnen gelden, ben je elkaar soms ook een beetje beu."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl