Önder Doğan oftewel Murda
NOS Nieuws

Murda in Turkije vrijgesproken van cannabispromotie in songteksten

De Turks-Nederlandse rapper Murda is in Turkije in hoger beroep vrijgesproken van het stimuleren van drugsgebruik in zijn songteksten. Daarmee komt er een einde aan een zaak die twee jaar heeft geduurd. De artiest kan nu weer optreden in Turkije zonder het risico te lopen opgepakt te worden.

De in Nederland geboren en in Turkije ongekend populaire Murda (Önder Doğan) werd in oktober 2021 op het vliegveld van Istanbul opgepakt, omdat hij in zijn teksten het gebruik van drugs zou verheerlijken. Kort erna mocht hij terug naar Nederland, maar hing hem een forse gevangenisstraf boven het hoofd.

'Vertrouwen nooit verloren'

Vorig jaar werd hij door een Turkse rechter bij verstek veroordeeld tot ruim vier jaar cel. Na deze uitspraak ging de rapper vanuit Nederland in hoger beroep. Doğan zelf zei over zijn teksten dat het nooit zijn bedoeling is geweest om mensen aan te zetten tot drugsgebruik, en dat de teksten waar het Turkse Openbaar Ministerie aanstoot aan nam al lang geleden zijn geschreven. Vandaag werd bekend dat hij in hoger beroep vrijuit gaat.

Op Instagram uit Doğan zijn opluchting. "In deze slechte dagen waarin ziekenhuizen worden gebombardeerd en baby's worden vermoord, wil ik graag het nieuws met jullie delen dat er een einde is gekomen aan een probleem dat onbelangrijk is voor de wereld, maar wel belangrijk voor mij." Doğan bedankt zijn advocaten, en schrijft dat hij de afgelopen periode nooit het vertrouwen in het Turkse rechtssysteem is verloren.

Sterrenstatus in Turkije

De 39-jarige Doğan is al ruim 15 jaar een bekende naam in de Nederlandse hiphopwereld en bracht onder verschillende artiestennamen en in wisselende samenwerkingen muziek uit. Het grote (internationale) succes komt echter wanneer hij in 2018 de populaire Turkse rapper Ezhel ontmoet en ze samen muziek beginnen uit te brengen, waarbij Murda in het Turks rapt.

In korte tijd bereikt Murda een sterrenstatus in Turkije. Zijn nummers worden door miljoenen mensen beluisterd. In januari 2020 stond hij op nummer 1, 2, en 3 in de Turkse hitparade. Een jaar later werd hij coach in een Turkse rapversie van het tv programma The Voice. Door de veroordeling kon hij niet naar Turkije reizen om op te treden en zijn muziek te promoten.

Het gebeurt vaker dat Turkse artiesten met justitie te maken krijgen vanwege hun creatieve uitingen. Ook rapper Ezhel werd in 2018 zelf vervolgd voor het promoten van drugsgebruik in zijn teksten en vervolgens vrijgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl