NOS Nieuws

New York klaagt Pepsi aan voor zwerfafval

De staat New York klaagt drank- en snackproducent PepsiCo aan wegens zwerfafval. Het bedrijf wordt beschuldigd van milieuvervuiling en het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Volgens de aanklager doet PepsiCo te weinig om te voorkomen dat rondslingerend plastic afval terechtkomt in de Buffalo-rivier in de staat New York. Die rivier is belangrijk voor de watervoorziening, maar wordt nu vervuild met minieme plastic deeltjes.

Het is de eerste keer dat een Amerikaanse staat een zaak aanspant tegen een groot bedrijf dat veel plastic gebruikt. "Alle New Yorkers hebben recht op schoon drinkwater", zegt de aanklager. "De onverantwoordelijke verpakkingen en marketing van PepsiCo brengen de watervoorziening, het milieu en de volksgezondheid van Buffalo in gevaar."

Het Openbaar Ministerie heeft gekozen voor Pepsi omdat verreweg het meeste zwerfafval in de rivier van dat bedrijf afkomstig is. Van al het afval dat kon worden herleid was meer dan 17 procent afkomstig van een van de meer dan honderd merken van het bedrijf, zoals Pepsi Cola, Cheetos en Doritos. Voor nummer twee, McDonald's, was dat nog geen 6 procent.

De staat New York vindt dat PepsiCo mensen moet waarschuwen voor de mogelijke gezondheids- en milieurisico's. De aanklager meent ook dat het bedrijf het publiek heeft misleid over de inspanningen om plasticvervuiling tegen te gaan.

Met de rechtszaak wil de staat Pepsi dwingen om te stoppen met het veroorzaken van overlast. Het bedrijf zou het plastic afval moeten opruimen en een schadevergoeding betalen. PepsiCo zegt in een reactie aan persbureau Reuters dat het bedrijf recycling en opruimen van plastic al heel serieus neemt.

Milieubeschermers volgen de zaak met interesse, omdat dit een manier kan zijn om bedrijven verantwoordelijk te houden voor hun afval. Eerder kondigde de staat Californië al een onderzoek aan naar de rol van fossiele brandstoffen en de petrochemische industrie in de plasticvervuiling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl