Microplastics, foto ter illustratie
NOS Nieuws

RIVM: meer onderzoek en actie tegen vervuiling microplastics nodig

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil dat er meer onderzoek wordt gedaan naar microplastics. Dat is nodig volgens het RIVM om te bepalen hoe de schade ervan zo goed mogelijk beperkt kan worden. Het RIVM stelt dat er te weinig bekend is hoe schadelijk de deeltjes precies zijn voor het milieu.

"Uit experimenten in het laboratorium is bekend dat microplastics schadelijke effecten kunnen hebben op planten en dieren", aldus het RIVM. "Maar het is nog niet bekend of deze effecten ook echt in het milieu optreden. Dat komt onder meer omdat de vorm, grootte en samenstelling van het materiaal sterk verschillen."

Het is bijvoorbeeld niet duidelijk hoe snel deze minuscule plasticdeeltjes afbreken in de bodem en het water. En het is ook niet goed duidelijk bij welke grootte en hoeveelheid de deeltjes schadelijk zijn.

Het RIVM heeft op basis van gesprekken met hoogleraren en andere experts vastgesteld welke studies er nodig zijn om ontbrekende kennis aan te vullen.

Gedrag en innovatie

"Met dit overzicht kunnen onder andere beleidsmakers gericht kiezen welk onderzoek als eerste moet worden gedaan om bijvoorbeeld meer inzicht in schadelijke effecten te krijgen", aldus het instituut. "Met de resultaten daarvan kan beter worden bepaald welke maatregelen het meest effectief zijn."

Het RIVM hoopt niet alleen meer te weten te komen over de schadelijkheid van de deeltjes. Er is ook "aandacht nodig voor hoe verandering van ons gedrag en innovatie ervoor kunnen zorgen dat minder microplastics in het milieu terechtkomen. Verder zouden er wat het RIVM betreft duurzame en veilige alternatieven voor (micro) plastics moeten komen.

Microplastics zijn mogelijk schadelijker voor de volksgezondheid dan tot nu toe bekend is, zeiden onderzoekers eerder al tegen Nieuwsuur:

Hoe gevaarlijk zijn microplastics?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl